Bajden radi za Putina, Ameri ostaju bez municije
Foto: AP/Foto AP

Ovo je u upozoravajućem autorskom tekstu za portal „19fortyfive“ napisao bivši američki oficir Brent Istvud, koji naglašava da je veliko pitanje da li bi

Amerikanci mogli da vode rat protiv velikog protivnika, kao što je na primer Kina, a da potpuno ne ostanu bez municije.

„Pentagon je od početka sukoba Ukrajini poslao više od milion granata kalibra 155 mm, uključujući precizno vođena zrna. Osim toga, poslato je i oko 10.000 protivtenkovskih projektila ‘džavelin’, kao i oko 3.000 protivvazdušnih projektila ‘stinger’. Vojnicima i marincima američke poljske artiljerije su potrebne granate da bi se obučili i zadržali veštinu, a da ne spominjemo municiju koja je potrebna ako dođe do rata. Ukrajina ispaljuje 143.000 granata mesečno ili blizu 4.700 zrna svakog dana. Ovo je neodrživo za SAD, ukrajinska vojska će morati da mnogo racionalnije troši granate i puca samo na ciljeve najvišeg prioriteta“, smatra Istvud.

Seul priskače u pomoć Vašingtonu

Jedan izvor koji bi potencijalno mogao pomoći u ublažavanju američkog problema s municijom je Južna Koreja. Južnokorejska vojska ima veliku artiljerijsku snagu i industrijsku bazu koja bi Ukrajini mogla da obezbedi granate od 155 mm. Mediji u SAD prenose da je Pentagon u pregovorima s južnokorejskom vladom kako bi pomogao u snabdevanju.

 

Nisu samo Amerikanci u problemu: nemački proizvođač oružja „Rajnmetal“ mogao bi da isporuči samo obnovljene borbene tenkove „leopard 2“ Ukrajini, i to najranije 2024. godine, iako su vlasti u Kijevu tražile da im se hitno isporuče novi tenkovi.

„Nove tenkove pravimo za nas. Možemo Ukrajincima da damo remontovane

‘leoparde’ ali njihova popravka košta nekoliko stotina miliona evra jer moraju da budu potpuno demontirani i ponovo sklopljeni“, rekli su za „Bild“ predstavnici menadžmenta fabrike. 

Za dan potroše polugodišnju zalihu 

Bivši predsednik Minhenske konferencije za bezbednost Volfgang Išinger izjavio je da Ukrajina za dan potroši onoliko municije koliko Nemačka proizvede za pola godine. „Nije reč samo o isporukama tenkova, nego i artiljerije, municije, raketa, sistema protivvazdušne odbrane, bespilotnih letelica… Naše zalihe će se istrošiti u doglednoj budućnosti“, rekao je Išinger u intervjuu za „Veltam zontag“.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading