Kasa u supermarketu
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ne zna se kolika će poskupljenja biti, ali budžeti većine građane, posebno onih koji ne žive od turizma, teško da mogu izdržati novi talas poskupljenja. U očekivanju ”vruće jeseni” mnogi se spremaju na štrajk, čak i penzioneri.

Hrvatska je na vrhu evropskih zemalja u kojima je inflacija najviša, a cene se i dalje ne smiruju. Dobitnici su inostrani trgovački lanci, a domaće prodavnice pogođene i neradnom nedeljom jedva posluju. Visoki profit ostvaruju i banke koje su u stranom vlasništvu, pa Hrvatska razmišlja o uvođenju posebnog poreza na ekstra profit.

Država je do sada na amortizaciju inflacije potrošila 2,2 milijarde evra, ali su građani to jedva osetili, pišu Novosti. Sa druge strane raste potrošnja i značajno je povećan broj fiskaliziranih računa, ali vlada odbija da tu zaradu usmeri prema građanima jer se tvrdi da su značajno poskupili troškovi državnog aparata. Tako se sve vrti u krug, a i rekordnu zaradu od turizma od 15 milijardi evra neće osetiti građani koji su svakodnevno suočeni sa poskupljenjima, posebno hrane.

Jedina nada građana da će dobiti neke mrvice za preživljavanje je približavanje izbora, kada je uobičajeno da se populističkim merama pridobije birače. U redu da ugrabe nešto od toga su mnogi, spremni da svoje zahteve izbore i na ulici ako drukčije ne može.

- Prvi put u Hrvatskoj se javlja grupa stanovnika koji će živeti i umreti kao podstanari i koji si ne mogu da priušte banalne usluge - tvrdi dr. Željko Lovrinčević sa Ekonomskog instituta.

A da je tako pokazuju televizijski prilozi sa pijaca u hrvatskim gradovima gde građani govore da kutuju ”jednu jabuku i jednu bananu”, a ”bogataši” su ti koji si mogu priuštiti kilogram grožđa.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading