ZATVOR ZBOG FOTKE POLNOG ORGANA! Sudbinu jednog Čačanina mogao bi da podeli veliki broj muškaraca u Srbiji
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Sve češće građani Srbije preko društvenih mreža i brojnih aplikacija dobijaju neprimerene poruke seksualne konotacije ili čak fotografije te vrste. Iako je ovo sve zastupljenije, pa i među mlađom populacijom, reč je o delu za koje se u našoj zemlji može i krivično odgovarati.

Jedan od takvih primera stiže nam iz Čačka, gde je samohrana majka T. J. podnela krivičnu prijavu protiv J. P. za polno uznemiravanje iz člana 182 a Krivičnog zakonika za koje organ tužilaštva goni po predlogu žrtve. Ona je tada izjavila da joj je sugrađanin slao neprimerene tekstualne sadržaje i fotografije svog polnog organa putem poruka i mobilne aplikacije.

- Slanje fotografija polnog organa putem društvenih mreža ili preko telefonske aplikacije apsolutno može da bude razlog da se protiv lica koje na taj način uznemirava žrtvu podnese krivična prijava. Polno uznemiravanje jeste svako verbalno, neverbalno ili fizičko ponašanje koje ima za cilj ili predstavlja povredu dostojanstva lica u sferi polnog života, a koje izaziva strah ili stvara neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje - izjavio je advokat Lazar Petrović.

U slučaju ovog Čačanina, krivična prijava je odbačena nekoliko meseci od podnošenja, jer se u međuvremenu on izvinio T. J., koja je to izvinjenje prihvatila. Međutim, u sličnim slučajevima počinilac krivičnog dela polno uznemiravanje može dobiti novčanu ili zatvorsku kaznu.

- Kazne predviđene našim pozitivnim zakonodavstvom predviđaju da se onaj ko izvrši krivično delo polno uznemiravanje može kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do šest meseci. Takođe, isti zakon predviđa da su, ukoliko je radnja ovog krivičnog dela usmerena protiv maloletnika, kazne oštrije i onaj koji uznemirava može se kazniti zatvorom od tri meseca do tri godine - zaključio je advokat Petrović. 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading