SVI KUKAJU, A NE ZNAJU DA JE KOD NAS BOLJE Srbin se nakon tri godine u UAE vraća u domovinu, dosta mu je bezukusnog paradajza i preskupih breskvi
Foto: Shutterstock

Nakon tri godine života u Ujedinjenim Arapskim Emiratima jedan Srbin priznao je da on i njegova porodica planiraju povratak u Srbiju. Svestan da bi, za koju godinu u Dubaiju, porodično mogli da steknu i prvi milion na računu, ipak smatra da nemaju šta više da traže tamo.

Neimenovani Srbin, inače inženjer elektrotehnike, priznao je na Reditu da mu je sve u vezi UAE i načina života tamo, preko glave. Prezasićen tuđom kulturom, ljudima, hranom i svim drugim stvarima, navodi da se raduje povratku. A oni koji su pre njega isto učinili, rekli su mu da u svojoj odluci definitivno neće pogrešiti - jer nije sve u novcu.

"Skoro tri godine živim u UAE. Sa mnom su supruga i dvoje male dece. Na leto se vraćamo kući. Razlog zbog kog se vraćamo je nezadovoljstvo životom ovde, usamljenošću i nedostatkom svega na šta smo navikli.

Ne mogu više da slušam veličanje islama, hvaljenje ove našminkane države, smrad ljudi, prezačinjenu hranu, bezukusan paradajz, preskupe breskve… itd itd itd.

Jednostavno ne možemo da se prilagodimo ovoj kulturi. Ne mogu da svarim ljude koji stanu na sva četiri ispred kafeterije i trube dok konobar ne izađe da mu donese jedan čaj od 30 dinara. Sa parkinga ne mogu rikverc izaći a da mi 20 pešaka ne izleti iza kola... Hodnik zgrade mi smrdi na kojekakve vanzemaljske začine…

"Mnogi će reći da smo ludi ali.."

Nedostajaće mi brza i jeftina dostava, jeftin benzin i dobri putevi.

Možda će neki reci da smo oboje ludi, jer nas kući čekaju poslovi koji su plaćeni daleko manje, ali nakon tri godine ovde smo oboje shvatili da nije sve u novcu. Zaradili smo dovoljno novca da u Beogradu uzmemo stan, tako da nije bilo uzalud.

Znamo da u Srbiji u našim profesijama nećemo postati milioneri, niti voditi neki luksuzan život. Ako bi ostali još nekih šest godina ovde, sigurno bi imali milion na računu. Šta bi ste vi uradili u našoj situaciji?", napisao je on.

"Doneli ste pravu odluku"

U komentarima su mu poželeli dobrodošlicu a neku su ga ohrabrili da je to možda, iz ličnog iskustva, jedna od najboljih odluka koju je doneo.

"Ja te razumem skroz, nisam živeo tamo ali sam bio poslom u regionu i radio za njih, i primetio da od naših ljudi dugoročno tamo uspeju samo specifični karakteri koji su ili u startu već 'posebni' (čitaj, surovi materijalisti i sebičnjaci) ili im ne bude teško da se prilagode", "Posle devet godina se vratila iz Dubaija nazad u Srbiju. Nikad više. Hvala lepo, dobrodošli nazad. Doneli ste pravu odluku", "Definitivno razumem povratak. Pare ne znače ništa ako mrziš to gde živiš. Još i nekako sam, ali tek sa malom decom...", glasili su komentari pojedinaca koji su ovakvu odluku podržali.

"Svi kukaju a ne znaju da je ovde bolje"

Pored onih koji su ga savetovali da ipak ostane još nekoliko godina i da postane milioner, javio mu se još jedan Srbin koji mu je rekao da je isto uradio, samo nakon 25 godina života u Kanadi.

"Posle 25 god sam se preselio iz Kanade u Srbiju. Znači obožavam. Nemoj da slušaš ljude oko sebe i radi šta ti duša oseća. Jeste svi kukaju kako jedva čekaju da odu preko i svi komentarišu ali niko ne priča šta je zapravo ovde bolje.

Meni se kvalitet života poboljšao za 100x više i provodim vreme sa ljudima sam koje me vole i podržavaju. Za mene, to nema nikakvu cenu. Ako imaš nekretninu otplaćenju ovde je život fenomenalan.

Volim videti naše ljude i naći neki zajednički jezik sa čovekom pa popričamo. U inostranstvu si stranac i rob bankara. Ja se više osećam sigurniji na ulici ovde u Srbiji nego u Kanadi posle toliko imigranata kada su došli", rekao je on.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi
uae

Komentari (0)

Loading