INTERKONEKT Velike kompanije iz EU došle da potpišu ugovore s našim firmama
Foto: Alo/Foto: Vladimir Marković

Ovo je prvog dana konferencije „Interkonekt“ potvrdio Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS), i naglasio da će tokom ova dva dana kroz B2B sastanke mala i srednja preduzeća ostvariti važne kontakte i potencijalnu saradnju.

- Zaista je važno da povezujemo naše i nemačke kompanije. Sada imamo 15 velikih kompanija koje su došle s namerom da ovde potpisuju ugovore i da kupuju. Te kompanije zajedno imaju promet veći od 30 milijardi evra. Takođe, imamo jako dobre domaće kompanije, stotinak prijavljenih, koje imaju šta da ponude. To je ono što je najvažnije - da se dođe do konkretnog posla, a to je ujedno i naš posao kao Privredne komore Srbije - rekao je Čadež.

On je podsetio da svi srpski proizvođači od sada mogu da dobiju pomoć i podršku kada je reč o plasiranju proizvoda i van granica zemlje.

- Centar za odgovorno poslovanje smo formirali u okviru PKS i proizvođači tu mogu da dobiju sve neophodne informacije kako bi bili uspešni u plasiranju svojih proizvoda, pogotovu sada na tržištu Nemačke - zbog zakona o dobavljačima, ili malo kasnije, od novembra, u celoj EU kada će biti usvojeni - naveo je Čadež.

INTERKONEKT Velike kompanije iz EU došle da potpišu ugovore s našim firmama

Foto: Vladimir Marković

 

Predsednik Privredne komore Srbije je dodao da postoje nove stvari, kojih firme moraju da budu svesne i da ih prihvate.

- Mi smo napravili tim i taj tim školovali već više od šest meseci. Zaista pozivamo sve da se u što većem broju jave kako bi izbegli probleme i na vreme se spremili da mogu da plasiraju svoje proizvode tamo gde žele - objasnio je Čadež i dodao da je Centar od najvećeg značaja za manje firme, koje nemaju svoje interne kapacitete da prolaze kroz svu standardizaciju kako bi ispunili uslove koje postavlja Zakon o dobavljačima u Nemačkoj.

- Možda je najvažnije trenutno za ove manje, koji nemaju svoje interne kapacitete da prolaze kroz svu standardizaciju, veliki uspeju da se srede i snađu. Ponavljam, tu smo 24 sata sedam dana u nedelji, zovite nas da vam pomognemo i da radimo zajedno -  poručio je Čadež.

INTERKONEKT Velike kompanije iz EU došle da potpišu ugovore s našim firmama

Foto: Vladimir Marković

 

Direktor USAID Projekta za konkurentnu privredu Aleksandar Pavlović je istakao da Srbija ima veliki potencijal za „nearshoring“ i naglasio da je važno što se u Srbiji organizuju događaji kao ovaj, sajmovi gde dolaze veliki kupci.

- Mi definitivno vidimo „nearshoring“ velikih kompanija i da Srbija definitivno može da odigra ozbiljnu ulogu u tom procesu. Mi sada imamo događaj gde se pojavljuje ozbiljan broj velikih evropskih kupaca i gde se prijavio veliki broj naših malih i srednjih preduzeća kojima su ovakvi kontakti apsolutno preko potrebni - da bi prvo naučili o tržištu, ostvarili poslovne kontakte, ali i naučili nešto o novim trendovima na tržištu EU - rekao je Pavlović.

Direktorka misije USAID u Srbiji Bruk Ajšam rekla je da USAID pruža podršku jer veruje da biznis u Srbiji ima veliki potencijal za razvoj trgovine.

- Standardi trgovine se stalno menjaju i zato postoje ovakve konferencije - da se upoznate sa ključnim izazovima u trgovini, da naučite i da napravite važne poslovne kontakte s potencijalnim kupcima - istakla je Ajšam. Ona je naglasila da kroz USAID program u Srbiji „velika mala privreda“ ima za cilj da pomogne srpskim kompanijama da postanu konkurentnije u ovim oblastima kao i da se povežu sa internacionalnim kupcima.

Drugi dan konferencije predviđen je za posete kompanijama dobavljačima iz Srbije. Konferenciju su organizovale Privredna komora Srbije i firma Convestenics, uz podršku projekta „Velika mala privreda“ koji finansira USAID, a sprovodi organizacija ACDI/VOCA.

INTERKONEKT Velike kompanije iz EU došle da potpišu ugovore s našim firmama

Foto: Vladimir Marković

 

 

Našim preduzećima predstavljen nemački Zakon o lancu snabdevanja

Prvog dana konferencije „Interkonekt“, predstavnici srpskih malih i srednjih preduzeća imali su priliku da se upoznaju sa nemačkim Zakonom o lancu snabdevanja, koji je predstavio Ferdinand Viland, direktor globalne nabavke Thyssenkrupp Automotive, kao i o najaktuelnijim izazovima i održivosti globalnog poslovanja. Posle nekoliko panela, predstavnici srpskih malih i srednjih preduzeća iz metalskog sektora, gumarske, plastičarske i mašinske industrije su kroz B2B sastanke mogli da upoznaju i dogovore nove izvozne poslove sa predstavnicima velikih evropskih kompanija iz Nemačke, Italije, Švajcarske, Poljske i Švedske.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading