Darko Milićević grejanje na limenke
Foto: Printscreen/Youtube/Kanal M RTV

Nema čoveka kog nije oduševio svojom dovitljivošću iako je u razgovorima za medije naglašavao da ideja nije njegova nego da ju je on samo primenio. Kako se konstruiše i kako radi tada je pokazao na svom Fejsbuk profilu.

Darko je od praznih limenki piva napravio improvizovani solarni panel pomoću koga zimi može da ugreje gotovo celu kuću pod uslovom da je napolju sunčan dan, bez obzira na to kolika je spoljna temperatura. 

Profesor je kroz seriju fotografija prikazao korak po korak kako je napravio crnu kutiju iliti solarni panel koji se postavlja na spoljni zid u kome se napravi rupa kroz koju će u kuću da ulazi topao vazduh.

Sa izradom genijalnog izuma, Darko nije žurio već je počeo još na leto te godine, a ideju je dobio na Jutjubu. Kupio je ivericu, stiropor za izolaciju, farbu, silikon… Projekat je trajao nekoliko meseci, ali je pred zimu ploču montirao na južni zid kuće jer su tu sunčevi zraci najjači. Njegov solarni panel od kvadratnog metra po sunčanom danu može da proizvede i do 700 vati snage.

Profesor Darko je korak po korak objasnio faze izrade.

"Od letos, korak po korak i napravio sam sistem za grejanje pomoću limenki. Kad je sunčan dan, bez obzira na spoljašnju temperaturu topao vazduh izlazi iz sistema. Konkretno 31.12.2015. je bilo vedro, spoljašnja temperatura -5, a iz sistema je izlazio vazduh od preko 50 C...", napisao je 2016. godine Darko na Fejsbuku uz fotografije koje prikazuju kako je izgledao postupak izrade ove grejalice.

Oduševljenje ljudi na društvenim mrežama bilo je ogromno, a posebno ih je šokirala temperatura vazduha koji je ovaj "aparat za grejanje" uduvavao u kuću. Darko je tokom godina sistem i modernizovao, prenosi Mondo.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading