veterani
Foto: Printscreen/Prinstcreen

Osim ljudskih žrtava, vojnika, policajaca i civila, kao i ogromnih razaranja infrastrukture i ekonomije, agresija NATO ostavila je dubok trag u svesti svakog našeg građanina. Te nezaceljene rane na duši i danas bole posle 25 godina.

U jedinstvenom stroju odbrane od agresije celokupne Vojske i naroda našli su se i naši veterani, pripadnici vojne policije i vojne službe bezbednosti.

Širom tadašnje SRJ a posebno na Kosovu i Metohiji, pale su žrtve koje nikada nećemo zaboraviti, a posebno članove njihovih porodica.

Danas, posle 25. godina, i posle dve ipo godine od osnivanja, Udrženje veterana organa bezbednosti i vojne policije Srbije obeležilo je Dan sećanja na agresiju NATO 1999. godine i žrtve koje su date u odbrani otadžbine od strane pripadnika organa bezbednosti i vojne policije.

Po završetku rata 1999. godine prošli smo kroz jedan tužan period potiskivanja iz sećanja i zaboravljanja na žrtve i podvige veterana.

Veterani OBiVP se nisu pomirili sa tim da zločini, podvizi i stradanja branilaca odu u istorijsku zaboravnost. Samoinicijativno su se okupljali, družili, zajedno sa članovima porodica delili tugu za izgubljenim saborcima.

Poslednjih nekoliko godina odnos države i Vojske se promenio prema veteranima u pozitivniom smislu.

Od osnivanja ovog Udruženja sve naše aktivnosti na negovanju slobodarskih tradicija i kulture sećanja postale su oraganizovanije i masovnije.

U ovoj godini, godini tragične 25-godišnjice NATO-agresije, održano je niz manifestacija na najvišem državnom nivou kojima su prisustvovali i naši veterani. Naši veterani su prisustvovali otkrivanju spomen-ploče žrtvama agresije u Hramu sv. Vasilija Ostroškog u Nišu i centralnoj državnoj cermoniji u Prokuplju.

Osim učešća na državnim ceremonijama, predstavnici Udruženja organizovani u Podružnice i Odeljke u svim većim gradovima u Srbiji obišli su sva spomen obeležja i pojedinačne spomenike poginulih saboraca i položili vence zajedno sa članovima njihovih porodica. Tim povodom smo gostovali na lokalnim televizijama u Kragujevcu, Kruševcu, Novom Sadu i drugim većim gradovima.

Ako su naši borci na prvoj liniji odbrane Otadžbine 1999. godine znali da kažu „nema nazad, iza nas je Srbija“, onda je naša sveta dužnost da danas kažemo i da se držimo gesla „DA SE NE ZABORAVI" - poručuju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading