NOVI PLAN ZA ZAPADNI BALKAN Ursula fon der Lajen objavila četiri ključne tačke za približavanje EU
EPA/STEPHANIE LECOCQ

Govoreći na bezbednosnom forumu "GLOBSEC" u Bratislavi, ona je rekla je da EU treba da učini više kako bi došao do članica u regionu koje teže priključenju,otkrivajući plan sastavljen od četiri tačke za podsticanje lokalnog razvoja, preneo je "Politiko".

Zapadni Balkan je dugo bio potencijalno područje širenja za EU, ali su napori za pristupanje u mnogim slučajevima otegnuti i zaustavljeni, navela je ona.

"Konačno shvatamo da nije dovoljno samo čekati da nam se naši prijatelji izvan Unije približe", rekla je Fon der Lajen.

Plan bi, prema Von der Lajen, uključivao napore za dalje usklađivanje Zapadnog Balkana sa jedinstvenim tržištem EU, produbljivanje regionalne ekonomske integracije, ubrzavanje reformi pravosuđa i borbe protiv korupcije i jačanje pretpristupnog finansiranja.

"Zapadni Balkan bi mogao da se pridruži našem jedinstvenom digitalnom tržištu u oblastima kao što su e-trgovina i sajber bezbednost", naglasila je ona i dodala da bi mogla da bude olakšana trgovina robom i plaćanje. Fon der Lajen je kazala da želi da evropsko jedinstveno tržište bude pokretač promena, ne samo za zemlje koje su se već pridružile evropskoj porodici, već i za one koje su još na putu.

Ona je naglasila da će i zemlje Zapadnog Balkana morati da urade svoj deo posla kako bi pristupile novim pogodnostima.

"Želimo da Zapadnom Balkanu unapred ponudimo neke od prednosti članstva. Ali, naravno, to takođe znači da određeni uslovi za članstvo, takođe, moraju biti ispunjeni unapred", rekla je Fon der Lajen.

Predsednica Evropske komisije je naglasila da Evropa treba da stavi "više novca na sto" kako bi pomogla da se poboljšaju životi ljudi i olakša proces integracije. "Trebalo bi da povećamo resurse posvećene Zapadnom Balkanu", istakla je ona.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Neko

31.05.2023 13:26

Adje vise te sarene laze,koga vise mantrate,pre ce Isus pojaviti,nego sto ce mo mi u EU.A i koji ce nam djavo,vidi se njihiva demokratija,zabijanje podmuklo noza u ledja..Dzaba vas bilo.