OD NACISTA SA PORODICOM POBEGLA U JUGOSLAVIJU Preminula Gertruda Presburger
Jutjub/vienna vital

U izveštaju austrijske agencije APA se navodi da je njena porodica potvrdila da je preminula u petak posle duge bolesti, preneo je AP.

Gospođa Presburger je rođena i odrasla u Beču, kao ćerka stolara, a njena jevrejska porodica prešla je u katoličanstvo pocetkom 1930-ih.

Međutim to nije pomoglo da se protiv njih ne povede nacistička hajka nakon anšlusa Austrije i pripajanja te zemlje Nemačkoj 1938. godine.

Nakon što je njenog oca uhapsila i mučila nacisticka tajna policija Gestapo zbog navodnih političkih aktivnosti, porodica je uspela da pobegne u Jugoslaviju, a potom u Italiju, ali je kasnije 1944. godine uhvaćena i deportovana u nacistički logor smrti Aušvic u Poljskoj gde su nacisti ubili njenu majku, dva mlađa brata i njenog oca.

Presburger se vratila u Beč posle rata, ali u početku nije pričala o svojim užasnim patnjama tokom holokausta.

Na kraju je odlučila da se otvori za javnost i progovori o holokaustu i o antisemitskim iskustvima koja je doživela u posleratnoj Austriji.

"Nisam se vratila u Beč da me ponovo tlače. Kunem se sebi da više ništa neću da trpim. Boriću se svojim rečima", govorila je Gertruda Presburger.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading