Planeta Zemlja
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Astronomi su otkrili da retka čestica izuzetno visoke energije pada na Zemlju.

Nazvan po japanskoj boginji sunca Amaterasu, jedan je od kosmičkih zraka najveće energije ikada otkrivenih, prema naučnicima.

Amaterasu čestica ima energiju veću od 240 eksa-elektron volti (EeV) i nalazi se na drugom mestu u zabeleženoj istoriji posle čestice Oh-Mi-Bože, još jednog kosmičkog zraka ultra visoke energije koji je detektovan 1991. godine, sa 320 EeV energije. .

Poreklo čestice je nepoznato, ali stručnjaci veruju da ih mogu stvoriti samo najmoćniji nebeski događaji - veći od eksplozije zvezde.

Toshihiro Fujii, vanredni profesor na Univerzitetu Osaka Metropolitan u Japanu, rekao je da je mislio da je "moralo biti greška" kada je prvi put otkrio česticu.

„Pokazao je energetski nivo bez presedana u poslednje tri decenije“, rekao je on.

Misterija se produbljuje za naučnike, jer je čestica naizgled došla niotkuda.

Džon Metjuz, profesor istraživanja na odeljenju za fiziku i astronomiju Univerziteta Juta, objašnjava da u tom području nije bilo ničega dovoljno visoke energije da bi proizvelo događaj.

Reklama

Činilo se da izlazi iz Lokalne praznine, prazne oblasti svemira koja se graniči sa galaksijom Mlečni put.

„Trebalo bi da budete u mogućnosti da pokažete odakle dolaze na nebu“, rekao je profesor Metjuz.

„Ali u slučaju čestice Oh-Moj Bože i ove nove čestice, vi pratite njenu putanju do njenog izvora i nema ništa dovoljno visoke energije da bi je proizvelo.

Šta se dešava? 

Obično, kada kosmički zraci ultra-visoke energije udare u Zemljinu atmosferu, oni izazivaju kaskadu sekundarnih čestica i elektromagnetnog zračenja u onome što je poznato kao veliki vazdušni pljusak.

Neke naelektrisane čestice u vazdušnom tušu putuju brže nego što svetlost putuje kroz atmosferu, proizvodeći vrstu elektromagnetnog zračenja koje se može detektovati specijalizovanim instrumentima.

Jedan od tih instrumenata je opservatorija Telescope Arrai u Juti, koja je pronašla česticu Amaterasu.

Sada se nadamo da će čestica utrti put za dalja istraživanja koja bi mogla pomoći u rasvjetljavanju kosmičkih zraka ultra visoke energije i odakle dolaze.

Stručnjaci sugerišu da bi to moglo ukazivati na mnogo veće magnetno skretanje od predviđenog, neidentifikovani izvor u Lokalnoj praznini ili nepotpuno razumevanje fizike čestica visokih energija.

Još jedan profesor u Juti, Džon Belc, rekao je da "pljuje lude ideje" kako bi pokušao da objasni misteriju.

"Ovi događaji izgledaju kao da dolaze sa potpuno različitih mesta na nebu. Nije da postoji jedan misteriozni izvor", rekao je on. „To bi mogli biti defekti u strukturi prostor-vremena, sudarajuće kosmičke žice.

Ali je dodao: „Ne postoji konvencionalno objašnjenje.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading