ukrajina
Foto: AP/Efrem Lukatsky (STF)

Kako se navodi u pismu, koje je potpisao zamenik šefa ukrajinskog ministarstva Andrej Sibiga, takva mera će se primenjivati od 23. aprila i biće na snazi do donošenja odredbi spornog zakona koji pooštrava vojni poziv u Ukrajini.

"Odluka je doneta kako bi se sprečili građani Ukrajine da izbegnu obavezu rešavanja pitanja vojne registracije u Teritorijalnim centrima za regrutaciju, socijalnu podršku i podizanje dokumenata za vojnu registraciju. Stoga nalažemo da se od 23. aprila privremeno obustavimo konzularne radnje po zahtevima muških državljana Ukrajine starosti od 18 do 60 godina", navodi se u saopštenju.

Vrhovna rada je 11. aprila usvojila zakon kojim se pooštravaju pravila mobilizacije. Konkretno, u zakonu se navodi da bez ažuriranja dokumenata o vojnoj registraciji, vojni obveznici više neće moći da primaju usluge u konzulatima zemlje u inostranstvu, uključujući dobijanje stranog pasoša.

Prošle nedelje je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potpisao zakon o mobilizaciji u Ukrajini kojim se uvode znatno rigoroznije mere od prethodnih.

Zakon snižava starosnu granicu za služenje vojnog roka  sa 27 na 25 godina , uz određivanje da će se poziv za vojnu službu smatrati primljenim čak i bez uručenja umešanog lica, i predstavlja niz sankcije za nepoštovanje novih pravila, uključujući kaznu od blizu 570 dolara.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading