Mišljenja su različita: Koliko često treba da perete grudnjak?
Foto: Shutterstock

Neki se rukovode mišlju: "Nosila sam grudnjak par sati, bila pod klimom i uopšte se nisam oznojila. Nije mu još vreme za pranje" nastojeći da mu što bolje sačuvaju oblik. Ali to nije ispravno.

Dermatolog Alok Vij je rekao da je osnovno pravilo da bi grudnjak trebalo prati na svaka dva do tri nošenja, u slučaju da se nismo oznojali. Ako jesmo, trebalo bi da to uradimo odmah nakon skidanja.

"Nošenje grudnjaka nekoliko sati, uz minimalno znojenje, možda se ne računa kao da ste ga uopšte 'uprljali'. Međutim, on nanosi štetu vašoj koži", rekao je on.

Čista odeća, posebno ona koju stavljamo direktno na kožu, može uticati na njeno zdravlje. Stoga, ako ne peremo svoju odeću dovoljno često, možemo razviti alergije ili iritacije kože.

"Sve mrtve ćelije kože, ulja i znoj zarobljeni ispod vašeg grudnjaka formiraju septičku jamu bakterija i gljivica koje mogu izazvati različite reakcije na koži. Zbog toga, nedovoljno pranje može dovesti do mrlja i postojanih mirisa na samom grudnjaku", objašnjava dermatolog.

Ono što je takođe važno, ističe, jeste da redovno menjate oblike grudnjaka koje nosite kako biste ih zadržali u originalnom obliku i elastičnosti.

„Ako iz dana u dan nosite „srećan“ grudnjak, brže će izgubiti svoj oblik, što svakako ne želite.”

Koji je najbolji način da operete grudnjak?

Istina je da što češće perete grudnjak, on postaje „mlitaviji“. Ali uz nekoliko saveta, uspećete da ga održite u formi.

- Zakopčajte ga pre pranja kako se ne bi zapetljalo ili zakačio za drugu odeću.

- Zatim ga stavite u mrežastu kesicu za veš, a da biste sprečili gužvanje i sačuvali njegovu elastičnost, operite grudnjak na najnežnijem ciklusu veš mašine i to hladnom vodom.

- Izbegavajte mašinu za sušenje jer će toplota i vibracije uništiti prianjanje i smanjiti rastezanje grudnjaka. Umesto toga, ostavite grudnjak na peškiru da se osuši pazeći da su korpe postavljene u svom prirodnom obliku.

"Uz odgovarajuću negu, kvalitetni grudnjaci mogu da traju godinama, a nedovoljno često pranje može da uništi vašu kožu. Izaberite svoje zdravlje", zaključio je dr Vij.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading