67 DANA PAKLA Mislili su da će lako uzeti Košare, ali onda su Srbi krenuli đonom na neprijatelje
Foto: Printscreen

Tog dana, u ranim jutarnjim satima, pripadnici tzv. OVK uz podršku artiljerije Albanije, NATO avijacije i instruktora napali su rejon te karaule na jugoslovensko-albanskoj granici.

Napad je pokrenut u tri pravca - prema vrhu Rase Košares, ka karauli Košare i prema vrhu Maje Glave. Cilj im je bio da se razdvajanjem i razbijanjem jedinica Vojske Jugoslavije između Đakovice i Prizrena spoje sa snagama OVK u Metohiji.

Deo državne granice oko karaule Košare čine planinski vrhovi Prokletija od preko 2.000 metara visine, u to vreme i dalje prekriveni snegom. Upravo ta nepristupačnost i mali broj vojnika koji je obezbeđivao granicu, neprijatelju su davali nadu da će lako ostvariti svoje planove.

Međutim, planovi NATO stratega su osujećeni. U prvom naletu, tek nešto više od 100 pripadnika 53. graničnog bataljona su se natčovečanskom snagom suprotstavili desetostruko jačem neprijatelju.

Bitka na Košarama je završena 14. juna 1999. godine, kada se Vojska Jugoslavije na osnovu Kumanovskog sporazuma sa snagama Kfora povukla sa tog položaja.

U odbrani domovine na Košarama život je izgubilo je 108 pripadnika Vojske Jugoslavije, među kojima 18 oficira i podoficira, 50 vojnika na redovnom služenju vojnog roka,13 rezervista, 24 dobrovoljca.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading