BITKA NA KOŠARAMA JE DRUGI KOSOVSKI BOJ Pre 25 godina grupa golobradih mladića suprotstavila se višestruko nadmoćnijem protivniku
Alo

Junaci sa Košara uzneli su se u besmrtni stroj predaka i zadužili nas da pamtimo njihovu žrtvu, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević povodom 25 godina od početka bitke za Košare.

- Neka je slava besmrtnim herojima Srbije! Neka je slava vama, koji ste bili i ostali neprobojni bedem naše slobode! Tamo, na Prokletijama, na krovu Srbije, uzneli ste se u besmrtni stroj predaka naših i zadužili ste nas da pamtimo vašu žrtvu. Srbijo, pamti, poštuj i slavi besmrtne vitezove svoje slobode - junake bitke na Košarama! - naveo je Vučević.

Bitka na Košarama počela je 9. aprila 1999. godine, kada su pripadnici tzv. OVK uz podršku artiljerije Albanije, NATO avijacije i instruktora, napali karaulu Košare na jugoslovensko-albanskoj granici.

Trajala je 67 dana, a u njoj je poginulo 108 pripadnika tadašnje Vojske Jugoslavije.

Herojstvom i nadljudskim naporima vojnika, granica je odbranjena.

Nekadašnji pripadnik 63. padobranske brigade VS Vladan Stoiljković koji je u sastavu te jedinice učestvovao u borbama na Košarama od 11. aprila do 3. juna, rekao je da je za njega bitka za Košare bila drugi Kosovski boj u kome je grupa golobradih mladića pokazala kako se brani i voli zemlja.

- Za mene je bitka na Košarama definitivno drugi Kosovski boj. Bitka gde smo pokazali, gde je grupa golobradih mladića pokazala kako se brani i kako se voli zemlja, gde smo pokazali da smo se suprotstavili mnogo jačem neprijatelju, brojčano, oružano... Pokazali smo da niko od nas nije hteo da se pomeri nijedan metar. Zato je to bitka koja definitivno treba da uđe u udžbenike, da se mladim naraštajima pokaže kako se voli i kako se branila zemlja - rekao Stoiljković.

 

 Naša je dužnost da ih

nikad ne zaboravimo

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je da je bitka na Košarama jedna od najtežih bitaka za srpski narod i da je naša sveta dužnost da nikad ne zaboravimo heroje koji su položili živote za odbranu otadžbine i KiM.

- I posle 25 godina od njihovog mučeničkog stradanja, njihovi mladi životi svetle istim neugaslim sjajem. Naša je sveta dužnost da ih nikad ne zaboravimo, a tek zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću negujemo kulturu sećanja na sve naše stradalnike - naveo je Petković.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading