Hašim Tači
Foto: Alo/Foto: Prinstcreen

 U prvoj godini suđenja "četvorci" koja se tereti za ratne i zločine protiv čovečnosti, najmanje 102 ubistva, protivpravna zatvaranja, mučenja... govorilo je 39 svedoka Tužilaštva.

Oni su mahom pričali o zlodelima tzv. OVK, šablonima po kojima su otimali ljude, mučili ih, ubijali, opisivali su improvizovane logore, kao i da su posle izlaska srpske vojske sa KiM u junu 1999. godine počela odmazda nad Srbima.

Službenica OEBS Sandra Mičel je rekla da je tzv. OVK imala vlast nad institucijama i da kada god bi pokušala da ukaže da su maltretirali Srbe, dobijala bi odgovor da "to nije OVK, nego samo banditi koji koriste njihove uniforme", što naravno nije bila istina. Poslednji svedok Dejan Jeftić opisao je detaljno kako je otet sa još dvojicom muškaraca, a da su zatim mučeni u jednom pordumu u Budakovu.

Među upečatljivijim svedocima bio je i Predrag Dedić kojem je sin Boban otet i ubijen, a njegovo telo nikada nije pronađeno.

- Morao sam da prodam stan u Orahovcu. Prvo su ga opljačkali. Jedan posrednik u prodaji mi je rekao - danas mi ga prodaj za 8.000 maraka, sutra će vredeti 5.000. Dao sam ga z osam - opisao je on jedan od načina za proterivanje Srba sa KiM zauvek.

Tokom suđenja dosta je govoreno o zaštiti svedoka, odnosno o stalnim pokušajima zastrašivanja. Tužilaštvo je utvrdilo da su Tači, Seljimi i Veselji iz zatvore, preko posetilaca koji su im dolazili, pokušavali da utiču na svedoke, pa im je uveden poseban režim poseta, koje su im u jednom periodu bile skroz i zabranjene.

U sudnici su se se kao svedoci pojavljivali i oni koji su pokušali da brane Tačija i ostale, pravili se da se ne sećaju određenih događaja o kojima su već davali izjave, neki su tražili da ne svedoče... Na suđenju se govorilo i o stradanjima Albanaca koje je tzv. smatrala "nelojalnim".

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading