Hašim Tači
Foto: Alo/Foto: Prinstcreen

Po rasporedu, 9. januara u sudnici se nastavlja proces protiv Pjetera Šalje, dok će se svedočenja u predmetu "Tači i ostali" biti nastavljena 15. januara.

Završetak prošle godine obeležilo je izricanje prve pravosnažne presude Saljihu Mustafi koji je za ratne zločine, među kojima i jedno ubistvo, na imanju Zlaš osuđen na na 22 godine zatvora.

Najviše pažnje tokom 2023. izazvao je proces protiv nekadašnjih lidera tzv. OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija.. U prvoj godini suđenja "četvorci" koja se tereti za ratne i zločine protiv čovečnosti, najmanje 102 ubistva, protivpravna zatvaranja, mučenja govorilo je 39 svedoka Tužilaštva, a na spisku tužilaca ih ima preko 300 i oni će svedočiti ove godine. 

Svedoci koji su se prošle godine pojavili u sudnici mahom su pričali o zlodelima tzv. OVK, šablonima po kojima su otimali ljude, mučili ih, ubijali, opisivali su improvizovane logore, kao i da je posle izlaska srpske vojske sa KiM u junu 1999. godine počela odmazda nad Srbima.

Službenica OEBS Sandra Mičel je rekla da je tzv. OVK imala vlast nad institucijama i da kada god bi pokušala da ukaže da su maltretirali Srbe, dobijala bi odgovor da "to nije OVK, nego samo banditi koji koriste njihove uniforme", što naravno nije bila istina. Poslednji svedok Dejan Jeftić opisao je detaljno kako je otet sa još dvojicom muškaraca, a da su zatim mučeni u jednom podrumu u Budakovu.

Među upečatljivijim svedocima bio je i Predrag Dedić kojem je sin Boban otet i ubijen, a njegovo telo nikada nije pronađeno.

- Morao sam da prodam stan u Orahovcu. Prvo su ga opljačkali. Jedan posrednik u prodaji mi je rekao - danas mi ga prodaj za 8.000 maraka, sutra će vredeti 5.000. Dao sam ga za osam - opisao je on jedan od načina za proterivanje Srba sa KiM zauvek. 

Poslednji je svedočio Dejan Jeftić koji je pričao kako su ga pripadnici tzv. OVK zatvorili i tukli. 

Tokom suđenja dosta je govoreno o zaštiti svedoka, odnosno o stalnim pokušajima zastrašivanja. Tužilaštvo je utvrdilo da su Tači, Selimi i Veseli iz zatvora, preko posetilaca koji su im dolazili, pokušavali da utiču na svedoke, pa im je uveden poseban režim poseta, koje su im u jednom periodu bile skroz i zabranjene. 

U sudnici su se kao svedoci pojavljivali i oni koji su pokušali da brane Tačija i ostale, pravili se da se ne sećaju određenih događaja o kojima su već davali izjave, neki su tražili da ne svedoče... Na suđenju se govorilo i o stradanjima Albanaca koje je tzv. OVK smatrala "nelojalnim". 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading