Litijum
Foto: AP/Rick Bowmer (STF)

"Cornish Lithium" je u izjavi od utorka rekao da će paket finansiranja „značajno ubrzati“ napredak ka stvaranju domaćeg snabdevanja litijumom za kvalitet baterija.

Sporazum će omogućiti novoj kompaniji da razvija rudnike u jugozapadnoj Engleskoj, i to je veliki korak u Kornvolovom planu da postane evropsko čvorište za litijum. Baterije koje napajaju električna vozila koriste litijum.

67 miliona dolara od državnog zajmodavca UKIB-a i američkog privatnog investitora Energi & Minerals Group, kao i postojećih akcionara TechMet-a koji podržava američka vlada mogla bi biti praćena drugom rundom finansiranja od strane trojice do 200 miliona dolara. Intervencija UKIB-a, koja je obezbedila 24 miliona funti, osnovana je pre dve godine kako bi se privukla privatna finansijska sredstva u klimatske projekte.

Ovo prati sve veći značaj vlada da obezbede kritične minerale kao što je litijum. U nastojanju da se suprotstave kineskoj dominaciji, SAD, Kanada i Francuska su intenzivirali svoje planove da poboljšaju kritičnu infrastrukturu lanca snabdevanja mineralima.

Ova investicija će podržati planove postavljene u vladinoj strategiji za minerale, poboljšanjem snabdevanja litijumom u Velikoj Britaniji. To će takođe pomoći tranziciji Velike Britanije na neto nulu, uz istovremeno podsticanje regionalnog i lokalnog ekonomskog rasta“, rekao je Endrju Grifit.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading