rada avioni britanija
Foto: Alo/Printscreen/Flightradar

Britanska Nacionalna služba za vazdušni saobraćaj (NATS) saopštila je da postoje „tehnički problemi“ koji su primorali kontrolore da smanje stopu sletanja i poletanja letova.

To je dovelo do kašnjenja mnogih aviona koji su trebalo da slete i polete u proseku oko tri sata, a predviđa se da će avio-kompanije biti prinuđene da plate milionsku odštetu putnicima.

Na aerodromima je zaglavljeno mnogo putnika, a TV voditeljka Gabi Logan objavila je na društvenim mrežama da satima čeka na pisti u Budimpešti.

„Posle skoro tri nedelje odsustva od kuće, jedva sam čekala da zagrlim svoju porodicu. I upravo mi je rečeno da je vazdušni prostor Ujedinjenog Kraljevstva zatvoren. Mogli bismo biti ovde 12 sati. Pa sedimo u avionu i čekamo“, navela je.

NATS nije pružio nikakve dodatne informacije o tome šta je uzrokovalo kvar ili koliko će vremena biti potrebno da se vazdušni prostor Ujedinjenog Kraljevstva vrati u normalu.

Stručnjak za putovanja Sajmon Kolder rekao je da stotine aviona trenutno idu u Veliku Britaniju, ali da to neće izazvati nikakve bezbednosne probleme jer je sistem „dizajniran da se nosi“ sa nepredviđenim situacijama.

„Ovo je, naravno, jedan od najprometnijih dana u godini. Stotine hiljada ljudi lete u Veliku Britaniju, iskreno, ovo je poslednje što nekome treba. U najmanju ruku, ovo će izazvati dovoljno poremećaja da će sistem sigurno biti u haosu do kraja dana, a možda i narednih nekoliko dana“, naveo je.

Dodao je da obično letovi sleću na svakih 90 sekundi i mogu da pređu sa digitalnog sistema na analogni.

„Međutim, oni to neće moći istom brzinom. Ako smanjite protok koji dolazi i zadržite avione na zemlji na tim aerodromima, biće to veoma teško popodne“, rekao je.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading