Španski premijer: Evropa mora da prizna Palestinu
TANJUG/SAVA RADOVANOVIC/ bs

Sančez, 51-godišnji socijalista, dao je svoj prvi intervju španskom javnom servisu TVE otkako je osvojio novi četvorogodišnji mandat i nakon posete Izraelu, Palestini i Egiptu u svojoj prvoj stranoj poseti.

Smatra da je došao trenutak da sve zemlje EU priznaju Palestinu, pošto su palestinskim i arapskim zemljama odavno obećale sprovođenje rešenja o dve države.

- To je ispravna stvar jer smo svih ovih godina gledali kako Izrael sistematski okupira palestinske teritorije na Zapadnoj obali, a sada gledamo i šta se dešava u Gazi. Interes Evrope je da se ovo pitanje reši, pre svega zbog moralnih vrednosti. Jer ono što vidimo u Gazi nije prihvatljivo. Geopolitički interes Evrope je i da stabilizuje region, koji, ako ne bude mira, može zapasti u krizu koja će se preliti na Liban, Egipat i Jordan i destabilizovati Mediteran, region koji je nama važan - istakao je on.

Sančez traži da se organizuje međunarodna konferencija na kojoj bi učestvovali Izrael i Palestina, a sa koje bi obe zemlje izašle međunarodno i međusobno priznate, kako bi živele u miru i bezbednosti kao susedi.

On takođe smatra da Evropa ne može sebi da priušti dva otvorena ratna fronta, u Ukrajini i na Bliskom istoku, i da treba da prevlada diplomatija.

- Sumnjam da Izrael poštuje međunarodno humanitarno pravo - poručio je španski premijer.

Sančez je na turneji po Bliskom istoku prozvao izraelsku vladu zbog ubijanja civila, posebno žena i dece, zatim je najavio priznanje Palestine. Izraelska vlada najoštrije je osudila njegove izjave i nastala je diplomatska kriza između dve mediteranske zemlje.

On je sada utvrdio da su odnosi između Španije i Izraela "ispravni", ponovivši da je Španija od prvog dana osudila "ono što je Hamas uradio u Izraelu i da je uvek govorio da Hamas treba odmah i bezuslovno da oslobodi izraelske taoce".

- Ali sa istim uverenjem, moramo da kažemo Izraelu da sprovodi akcije u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom. Gledajući brojke i snimke koje vidimo, posebno umirućih devojčica i dečaka, iskreno sumnjam da poštuje međunarodno humanitarno pravo - kazao je on.

Španski premijer je objasnio da je za okončanje ove krize potrebno političko rešenje.

- Po mom sudu, to rešenje treba da se sprovede priznavanjem Palestine kao dela rešenja dve države - napomenuo je on.

Španski parlament je 2014. godine izglasao da se vladi u Madridu odobri priznavanje Palestine, ali je Sančez, upitan šta se očekivalo priznanjem, rekao da je u rezoluciji takođe „navedeno da razne evropske zemlje to čine istovremeno sa Španijom. "

On je podsetio da je više od 140 zemalja sveta već priznalo državu Palestinu. Švedska, članica EU, učinila je to jednostrano.

BONUS VIDEO

@alo_portal PREDSEDNIK VUČIĆ NA SVEČANOM OTVARANJU PROKOPA ZA ALO! Verujem da ćemo sa komšijama iz Bugarske sve rešiti! #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ #foryou #fyp #prokop #viral #aleksandarvucic ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading