"SVE JE VEĆI STRAH" Može li ovo biti uvod u Treći svetski rat?
Foto: Shutterstock

Ruska udar na Ukrajinu 2022. godine u početku je pokrenuo pitanja, ali zbog tekućih sukoba koji uključuju Iran i Bliski istok, Kinu i Tajvan i Severnu Koreju svet zadržava dah, piše britanski medij "San"

Može li biti Trećeg svetskog rata?

Prošle su skoro dve godine otkako je ruski predsednik Vladimir Putin pokrenuo napad velikih razmera na Ukrajinu, a tenzije između Rusije i Zapada nastavljaju da rastu.

- Iako je tačan broj poginulih nepoznat, zvaničnici tvrde da je Rusija izgubila više od 360.000 vojnika, dok je Ukrajina izgubila blizu 70.000 - tvrdi britanski medij ne navodeći izvor.

Mnogi strahuju da bi kriza u Ukrajini i dalje mogla da preraste u širi oružani sukob, a zvaničnici upozoravaju da bi dalja eskalacija mogla dovesti do najkrvavijeg sukoba u Evropi od Drugog svetskog rata ako bi rezultirala nuklearnim ratom.

U novembru 2022. tenzije iz Trećeg svetskog rata su porasle nakon što je objavljeno da su rakete ruske proizvodnje prešle u Poljsku, zemlju NATO-a.

Iako je zalutali projektil verovatno ispalila Ukrajina dok je branila svoju teritoriju od ruskog napada, incident je bio prvi put da je neka zemlja NATO pogođena tokom ruskog rata u Ukrajini.

Severna Koreja je takođe spremna da napadne Zapad dok Putinov savez sa liderom Kim Džong Unom nastavlja da raste, pišu Britanci i dodaju:

- Kim je takođe zapretio da će započeti sopstveni rat nakon što je Južnu Koreju označio svojim „glavnim neprijateljem“ – dodajući da se nuklearno oružje koje mu je na raspolaganju ne sme ignorisati.

Ovo se dogodilo samo nekoliko dana nakon što je njegova sestra, Kim Jo Džong, obećala da će pokrenuti "trenutni vojni udar" na susednu Južnu Koreju zbog "najmanje provokacije".

Širom azijskog kontinenta i dalje raste strah od moguće kineske invazije na Tajvan.

Kina smatra ostrvo Tajvan delom svoje teritorije.

Bliski istok

Na Bliskom istoku, rat Izraela sa palestinskom terorističkom grupom Hamas, koji je u toku, povećao je pretnju Irana poslednjih meseci.

Irak, Sirija, Jemen i Liban su uvučeni u sukob, kao i Velika Britanija i SAD.

Hezbolah i Huti već su krenuli protiv Izraela, SAD i Velike Britanije.

Ali nakon što je Iran napao mete unutar Pakistana dronovima i raketama, strah od sveopšteg rata na Bliskom istoku nikada nije bio veći.

Međutim, najnoviji nagoveštaj o trećem svetskom ratu je verovatno najstrašniji.

Tajni dokumenti opisuju mogući „put ka sukobu“ koji će dostići vrhunac 2025. na „Dan Iks“ kada se pola miliona NATO i ruskih vojnika suoče jedni s drugima, piše britanski "San".

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Zoran

18.01.2024 09:28

Zasto bi bio treci svetski rat. Kome se ratuje i gine neka ratuje mi sto necemo neka nas puste na miru i da zivimo u miru.