"ZA 5 GODINA ĆEMO BITI U SVEOPŠTEM RATU" Jeziva prognoza poznatog stručnjaka, spomenuo i Balkan: Preliva se
Foto: Shutterstock

Edvard Lukas, britanski novinar, stručnjak na polju bezbednosti i autor nekoliko knjiga, podigao je "radnu temperaturu" u Velikoj Britaniji svojim autorskim tekstom u tabloidu "Dejli mejl".

Autor knjige "Novi hladni rat: Putinova pretnja Rusiji i Zapadu", objasnio je da njegove reči i stavovi o slabosti Velike Britanije da se upusti u rat, te i o sve većoj opasnosti po mir u svetu nisu zastrašivanje, i da se sve temelji na činjenicama i govoru novog britanskog ministra.

 

 

Naime, kako je rekao Grant Šaps, i to u svom prvom velikom govoru nakon što je postao ministar odbrane, Velika Britanija prelazi iz posleratnog u predratni svet.

Britanske vlade upropastile vojsku

"To je kombinacija koja stvara najopasniju situaciju za Britaniju od 1945. Proživeli smo Hladni rat i pretnju nuklearnog uništenja, ali smo se u borbi Istok-Zapad suočili sa jednim glavnim protivnikom. Pod šefom Kremlja Leonidom Brežnjevom, Sovjetski Savez je raspolagao kolosalnim arsenalom i mešao se u politiku širom sveta, ali su njegovi ciljevi bili u osnovi racionalni, za razliku od poremećenih pretnji nuklearnom eskalacijom koje se sada često čuju od Putinovog režima ili nihilističkih kultova smrti islamističkih ekstremista", piše Lukas.

"Činjenica da se naš ministar odbrane čini tek sada budi u ovom međunarodnom političkom haosu naglašava koliko su naivne i arogantne vlade Ujedinjenog Kraljevstva uništavale naše oružane snage već 30 godina. Nije samo Britanija. Evropski demokratski lideri nisu izgledali slabije od 1930-ih", dodaje Lukas.

Đorđa Meloni jedini kompletni lider u Evropi

Prema njegovom mišljenju, predsednik Francuske i kancelar Nemačke nisu ličnosti koje mogu da donesu prevagu miru u Evropi, a tom prilikom se osvrnuo i na rad italijanske premijerke.

Italija

Andrew Medichini (STF)

 

 

"Francuska ima govornika punog sebe za predsednika, Emanuela Makrona, dok je nemački kancelar Olaf Šolc personifikovana neodlučnost. Znak koliko je kontinent bez kormila je to što se italijanska premijerka Đorđa Meloni u poređenju sa njima čini kompetentnim i harizmatičnim liderom. Istovremeno, domišljati američki predsednik Bajden ne može ni da skupi snagu da podrži Ukrajinu dok Vladimir Putin pokušava da okonča njeno postojanje, i kao nezavisne nacije i kao bedem protiv ruske invazije na istočnu Evropu. Potreba za zaštitom Ukrajine je najvažnije moguće pitanje - ali podrška SAD je sve manja i rizikuje da potpuno nestane ako Donald Tramp bude vraćen u Belu kuću kasnije ove godine".

Tramp će prodati Evropu

"Tramp je jasno stavio do znanja da misli da ostatak Zapada dobija besplatnu vožnju na ramenima SAD. On je 2020. zaprepastio predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen rekavši joj: „NATO je mrtav“, i on to misli."

Izbori

Andrew Harnik (STF)

 

 

"Morate da shvatite da ako je Evropa napadnuta, mi nikada nećemo doći da vam pomognemo i da vas podržimo“, rekao je on na privatnom sastanku koji je otkriven tek ovog meseca.

Svako kome je teško zamisliti posledice te pretnje, treba samo da pogleda Crveno more, gde američka mornarica drži otvorene morske puteve pred napadima Huta, pobunjenika u Jemenu. Put do Sueckog kanala je ključan, ne za američku trgovinu, već za Evropu", pojasnio je Lukas.

Britanska vojska je slaba

Tada se osvrnuo i na ulogu Britanije u novom ratnom poprištu.

"Britanska odbrana je žalosno slaba. Naši nosači aviona su beli slonovi koji – kada rade – zahtevaju praktično punu snagu Kraljevske mornarice da ih čuva. Naši novi sistemi naoružanja su veoma skupi, a mnogi postojeći već odavno treba da budu zamenjeni. Nedostaje nam ljudstva u sve tri snage i, podjednako alarmantno, municije".

Mir umro sa odlaskom Tačerove i Ronalda Regana

Tokom iznošenja svoje analize, Lukas se dotakao i Balkana, navodeći da se stanje može okarakterisati kao septička jama koja se preliva.

"Rat među našim susedima decenijama je nezamisliv, ali je era snažnog vođstva iz Vašingtona, Londona i Pariza umrla sa tom generacijom političara na čelu sa Margaret Tačer i Ronaldom Reganom. Čista beskorisnost naših političara, podstaknutih spoljnim mešanjem, kao i uplitanjem društvenih medija, potkopala je bezbednost međunarodne diplomatije".

"Uskoro bismo mogli da imamo Trampa u Beloj kući i krajnju desničarku Marin Le Pen u Jelisejskoj palati. U međuvremenu, Kina se sprema da izvrši invaziju na Tajvan, Venecuela preti da će anektirati naftom bogatu regiju u Gvajani, a Balkan je rana puna gnoja", smatra Lukas.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading