OVAKO SU IZGLEDALI HITLEROVI POSLEDNJI TRENUCI Pre samoubistva oficiru rekao ovo, a zbog jedne stvari su svi mislili da je i dalje živ
Profimedia

Kako je Hitler izvršio samoubistvo? 

30. aprila 1945. godine, Hitler je u bunkeru okupio svoj lični štab i sa svima se rukovima. Sa njim je bila i Eva Braun, sa kojom se nešto ranije oženio, a koja je odlučila da sa njim ode u smrt. 

Smirenim glasom Hitler je svom sobaru, SS oficiru Hajncu Lingeu rekao: "Sada ću pucati u sebe. Znaš šta treba da uradiš."

Hitler je tada dao nacistički pozdrav i rekao: "Gotovo je, zbogom."

Duboko u bunkeru, Hitler i Braunova su se zaključali u privatnu sobu popodne 30. aprila 1945. Eva je uzela kapsulu cijanida i čekala. Hitler je takođe progutao pilulu cijanida - a zatim je pucao u sebe iz pištolja.

Izvan sobe, Hitlerovo najverniji ljudi su čekali pucanj.

"Odjednom... čuo se zvuk pucnja, tako glasan, tako blizu. Sve je utihnulo", rekla je Hitlerova sekretarica Traudl Jung. "Odzvanjalo je kroz sve sobe."

Jung i Linge ušla su ušli u sobu: "Videla sam Hitlera kako se svalio kraj stola. Nisam videla krv na njegovoj glavi. Videla sam Evu kako sa skupljenim kolenima leži pored njega na sofi".

Ubrzo nakon smrti telo Adolfa Hitlera je odneto u malu baštu pored bunkera.

Već su se čuli zvuci sovjetskih pištolja kada su Gebels i Borman polili tela benzinom. Zapalili su vatru i povukli se na sigurno.

Hitlerov uži krug je želeo potpuno da uništi njegovo telo. Njegovi verni sledbenici nisu želeli da se Hitlerova smrt – ili njegovi ostaci – koriste u propagandne svrhe. Ali uprkos naporima da spale ceo leš, ostao je mali deo Hitlerove vilice - sa nekoliko zuba.

Istraživanja su potvrdila da su sovjetske trupe zaista pronašle Hitlerove ostatke. Ali — u poslednjim danima rata i decenijama posle — kružile su glasine da je Hitler još uvek živ.

Glasine da je Hitler živ

 1. maja 1945. godine, Karl Denic, nemački admiral koji je nakratko bio šef države, trebalo je da se obrati nemačkom narodu preko radija i objavi smrt Adolfa Hitlera.

Ali Denic je oklevao da kaže istinu o tome kako je Hitler umro. Dakle, umesto da prizna da se Hitler ubio, Denic je tvrdio da je poginuo u borbi, boreći se "na čelu svojih trupa".

Bez tela i sa malo zvaničnih informacija o Hitlerovoj smrti, teorije zavere su brzo počele da se šire. Neki su tvrdili da je Hitler pobegao u pećinu u italijanskim Alpima. Drugi su prijavili da su videli diktatora u francuskom kazinu.

Sovjeti su stvorili dodatnu konfuziju kada su u junu 1945. izjavili da nisu pronašli Hitlerove ostatke – sugerišući mnogima da je on još uvek živ. Mnogi su mislili da je nacistički diktator još uvek živ i da je pobegao u Južnu Ameriku.

Francuski naučnici su 2018. konačno uspeli da dokažu da se Hitlerova smrt dogodila 1945. Analizirajući ostatke Hitlerovih zuba,  koje su sačuvali Sovjeti, naučnici su konačno identifikovali ostatke kao autentične.

Iako je prošlo više od sedam decenija od Hitlerove smrti, to je i dalje jedna od najkontroverznijih priča svih vremena. Kao što je jedan istoričar napisao: "Nikada u istoriji takva propast, fizička i moralna, nije bila povezana sa imenom jednog čoveka."

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading