zelenski
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Kako piše "Glas Amerike", novi zakon je predložen u ponedeljak, na godišnjicu Dana jedinstva Ukrajine, koji se obeležava u znak sećanja na ujedinjenje zapadne i istočne Ukrajine 1919. godine.

Ranije je poslanica iz vladajuće stranke predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog Marijana Bezuglaja sprovela anketu u kojoj je oko 74 odsto muškaraca i 65 odsto žena reklo da bi bili spremni da se odreknu ukrajinskog državljanstva i pasoša kako bi izbegli regrutaciju.

- Strani dobrovoljci koji su uzeli oružje da brane Ukrajinu, svi oni se bore za slobodu Ukrajine kao da je njihova domovina. I ona će za njih to postati - napisao je Zelenski u objavi na društvenim mrežama.

Ukrajinski lider je takođe najavio da će novi predloženi zakon formalno omogućiti etničkim Ukrajincima i njihovim potomcima iz celog sveta da dobiju dvojno državljanstvo, sa izuzetkom Rusije.

- Oni koji su nakon izbijanja rata velikih razmera, bez obzira na mesto stanovanja, rođenja ili pasoša, potvrdno rekli ja sam Ukrajinac, Ukrajinci po poreklu, koji su odavno dokazali da su po duhu Ukrajinci – posle mnogo godina čekanja, konačno bi trebalo da postanu Ukrajinci po pasošu - dodao je on.

Ukaz, ako ga odobri ukrajinski parlament, zaobilazio bi ukrajinski ustav kojim se Ukrajincima zabranjuje da imaju dvojno državljanstvo. 

U predsedničkom dekretu se takođe predlaže akcioni plan koji bi "pomogao očuvanju identiteta oko 4 miliona Ukrajinaca koji žive u Rusiji, najvećoj grupi ukrajinske dijaspore na svetu".

Dekret će, rekao je Zelenski, pomoći u obnavljanju "istine o istorijskoj prošlosti zarad budućnosti Ukrajine" i suprotstaviti se ruskim "dezinformacijama" koje imaju za cilj da "potkopaju etnički identitet Ukrajinaca koji žive u Rusiji".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Alek

24.01.2024 11:39

E sada obelezite dan jedinstva ukrajine i uvedite datum kada je zelenski dao inaguraciju kao datum rascepa ukrajine