noavc
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Kada je reč o centralnoj i jugoistočnoj Evropi, više od 80 odsto ispitanih Čeha, Austrijanaca, Bugara, Hrvata, Poljaka, Mađara i Slovenaca poseduju debitne i kreditne kartice, rezultati su Ceperovog istraživanja. 78 odsto ispitanih Srba reklo je da poseduju karticu. Međutim, da li je to njihovo odabrano sredstvo plaćanja?

Čak 71 odsto ispitanih Srba se u Ceperovom istraživanju izjasnilo da radije plaćaju gotovinom. I u tome nisu sami. Čak 76 odsto ispitanih Crnogoraca preferira gotovinu. Procenat onih koji uvek ili češće plaćaju gotovinom u Austriji, Bugarskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Rumuniji premašuje 50 odsto.

Sa druge strane, Česi su najviše naklonjeni korišćenju kartica – 69 odsto ispitanika. Slede Poljaci i Rumuni.

Čovek na bankomatu

Foto: Shutterstock

 

 

- U Srbiji, kao i nekim zemljama regiona, postoji nepoverenje u bankarske institucije. Ljudi se plaše da će im novac nestati iz banke, da će neko preuzeti njihov identitet sa interneta i recimo skinuti novac sa računa. To je razlog zašto se karticama manje plaća na internetu, a i ovako. I naravno, stvar je i demografske situacije. Srbija je jedno od najstarijih društava u Evropi, rekao je Mihailo Gajić, ekonomista.

Gajić podseća da su naknade koje korisnici terminala za plaćanje karticama treba da plate prilično skupe i neodržive za male trgovce.

Sa ekonomske strane kada se plaća kešom lakše je izbegavati plaćanje poreza, ako plaćate karticom gotovo je nemoguće da ne izdate fiskalni račun, a s druge strane ako plaćate u gotovini, to je lakše izvesti. Sigurno je izbegavanje plaćanje poreskih obaveza jedan od razloga zašto se u zemljama sa slabijim institucijama i sa višom sivom ekonomijom više plaćaju u kešu nego karticom - dodaje Gajić.

SAMO NEKA ŠUŠKA Srbima draži keš od kartice, ovo su razlozi za to

Foto: Shutterstock

 

Kada je reč o upotrebi pametnih uređaja za beskontaktno plaćanje u Srbiji, 20 odsto ispitanih je reklo da ih koristi uvek ili ponekad.

(Informer/Blic)

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading