VAŠI PODACI SE PRODAJU NA "DARK VEBU"? Brojevi telefona, kartica, e-mail adrese na crnom tržištu, evo kako da proverite da li ste pogođeni!
Foto: Pixabay

Do 25 milijardi telefonskih brojeva, adresa e-pošte, podataka o kreditnim karticama i podataka za prijavu bilo je u prodaji prošle godine, prema izveštaju tima Digital Shadovs Photon Research, 'Preuzimanje naloga 2022.' Kriminalci mogu da kupe robu koristeći vaš bankovni račun, da dobiju medicinsku negu na osnovu vašeg zdravstvenog osiguranja, pa čak i da počine zločine pod vašim imenom.

Razrađena šema: Sve više žena žrtve ljubavnih prevara - Alo.rs

Iako ne možete da uklonite svoje informacije sa mračnog veba, možete videti da li su na njegovom crnom tržištu. Stručnjaci za sajber bezbednost preporučuju korišćenje skenera i veb lokacija koje pretražuju mračni veb u vaše ime.

Korisnici mogu da odu na veb-sajtove kao što su ID Securiti i Have I Been Pvned koje će koristiti vašu adresu e-pošte ili broj telefona da vide da li ste na mračnom vebu. Menadžeri lozinki kao što su LastPass i Apple-ov privezak ključeva pokazuju da li su vaše lozinke kompromitovane ili preterano korišćene pretražujući crno tržište i upozoravajući korisnike koliko puta se njihove lozinke pojavljuju. Mračna mreža je jedan od tri sloja interneta - druga dva su površinski i duboki veb. Za razliku od svetske mreže, tamnom vebu se ne može pristupiti preko pretraživača. Korisnicima je potreban pretraživač za anonimnost pod nazivom Tor – skraćenica od The Onion Router – uzavrela matrica šifrovanih veb lokacija koja omogućava korisnicima da surfuju ispod svakodnevnog interneta uz potpunu anonimnost.

BELA KUĆA ZABRANILA POPULARNU APLIKACIJU "Imate rok od mesec dana da obrišete TikTok" - Alo.rs

Koristi brojne slojeve sigurnosti i enkripcije kako bi korisnike učinio anonimnim na mreži, otvarajući korisnicima zemlju bez zakona u kojoj se lako pristupa dečjoj pornografiji, trgovini ljudima, ubicama za iznajmljivanje i drugoj ilegalnoj robi. I to je mesto za kupovinu i prodaju ličnih podataka ljudi. Oko 6,7 milijardi ponuda na mračnom vebu u 2022. „imalo je jedinstveno uparivanje korisničkog imena i lozinke, što ukazuje da kombinacija nije duplirana u bazama podataka, prema izveštaju tima Digital Shadovs Photon Research.

Ovi podaci se prikupljaju putem kršenja podataka velikih organizacija, kao što su banke, medicinske ustanove i kompanije za izdavanje kreditnih kartica. HaveIBeenPvned je način da proverite da li su vaše informacije možda prikupljene tokom hakovanja. Ova veb lokacija pokriva preko 11 milijardi ukradenih zapisa Direktor programa za sajber bezbednost Univerziteta Indijana Skot Šekelford rekao je za CBS: „Samo unesite svoju adresu e-pošte i ona će pokazati koliko puta se taj nalog e-pošte pojavio kao kršenje i koliko puta se pojavio, na primer, na mračnom vebu.“

Plaćaju radnike da vam skidaju novac sa kartice - Alo.rs

Postoji i opcija plaćanja za dark veb monitor, koji kontinuirano skenira mračni veb u potrazi za vašim podacima, kao što su Aura, LifeLock i ID Vatchdog. Većina ovih usluga u proseku naplaćuje 10 dolara mesečno. Međutim, zbog kriminalnih aktivnosti, skeneri mračnog veba ne mogu da pokriju sve ukradene podatke na celom mračnom vebu. To je zato što se većinom ukradenih podataka trguje privatno. Menadžeri lozinki takođe prate tamni sloj interneta i šalju upozorenja korisnicima ako su njihovi akreditivi ugroženi.

Apple-ov privezak za ključeve šifruje imena naloga i lozinke za vaš Mac, aplikacije, servere i veb lokacije, kao i poverljive informacije, kao što su brojevi kreditnih kartica ili PIN brojevi bankovnih računa. Kada pristupite veb lokaciji, nalogu e-pošte, mrežnom serveru ili drugoj stavci zaštićenoj lozinkom, možete da sačuvate lozinku u svoj privezak za ključeve tako da ne morate da je pamtite ili unosite svaki put.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading