PRONAĐEN LEŠ Zvanično potvrđen prvi slučaj zaraze kod divljih svinja, bolest se širi po BiH
Youtube Printscreen/Safari Channel

Radić je rekao novinarima da je leš divlje svinje pronađen u petak, 14. jula u naselju Islamovac i da su rezultati testiranja, koji su stigli u subotu, potvrdili da je uzrok uginuća afrička kuga.

Ovo samo potvrđuje tvrdnje stručnjaka da su divlje svinje prenosioci zaraze. Divlja svinja ima radijus kretanja do 100 kilometara u 24 časa. To pokazuje u kojoj smo opasnosti od širenja zaraze u ovom trenutku – rekao je Radić.

On je naveo da je na području distrikta do sada afrička kuga svinja registrovana u 31 domaćinstvu u kojima je eutanizirano ukupno 625 domaćih svinja.

Radić je istakao da su novi slučajevi zaraze otkriveni u dva domaćinstva u mjesnim zajednicama Plazulje i Brezovo Polje, koja su blizu zaraženih lokacija koje se nalaze na području Bijeljine.

 Uzeli smo sedam novih uzoraka u domaćinstvima koja su već ranije bila uzorkovana i čekamo rezultate. Očekujemo da budu pozitivni. Službe u Brčkom raspolažu sa dovoljnim količinama sredstava za eutanaziju zaraženih životinja. Bolest se širi u BiH – rekao je Radić.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading