Pompeja
Foto: Alo/Foto: Printscreen/Youtube

Ovo najnovije otkriće, pokazuje najsuroviju i najbrutalniju stranu života u antičkom društvu i to u vreme najvećeg uspona Rimskog carstva.

Mala soba imala je samo mali prozor sa rešetkama koji je bio toliko visoko da robovi nisu mogli da vide spoljni svet. Otkrivena je tokom dela većeg projekta u kome se štite padine grada i dosad neiskopani delovi naselja potpuno uništenog u erupciji Vezuva 79. godine.

Tu su morali da rade i da spavaju

U članku objavljenom u E-Journal degli Scavi di Pompei, istraživači detaljno opisuju ovu klaustrofobičnu prostoriju kao „pekaru-zatvor gde su robovi i magarci sabijeni i terani da melju žitarice potrebne za pravljenje hleba“.

Pekara nije ličila na današnje prostorije za pravljenje hleba. Mali prozor puštao je u nju vrlo malo svetla. U njoj su robovi, robinje i životinje morale da rade i da spavaju.

Magarci su morali da hodaju u krug satima, danju i noću, a stavljan im je povez preko očiju. Oni su tako pomerali kamen za mlevenje, a pomagala im je osoba koja je i sama morala da gura kamen, ali i da bičem udara životinju. Takođe, robovi su morali da dodaju zrna žitarica i da vade brašno kada je vreme. Pločnik i dalje ima očuvane ureze napravljene da spreče klizanje životinje, ali i da joj pokaže cirkularni put.

Pekara, koja je i dalje radila u vreme erupcije Vezuva, kada su lava i pepeo potpuno prekrili grad i tako ga sačuvali za arheološka istraživanja, otkriva ekstremnu surovost po kojoj je Rimsko carstvo bilo i poznato.

- To je prostor u kome možemo da zamislimo ljude robovskog statusa… To je najšokantnija strana antičkog robovlasništva i njeno brutalno nasilje – rekao je Gabrijel Zuhatrigel, direktor Pompeje.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading