Južni Vetar
Foto: Promo/Nemanja Miščević

Na poslednjem konkursu TV i onlajn sadržaj Media potprograma Kreativna Evropa, srpska produkcija Archangel Digital Studios (ADS) osvojila je grant od pola miliona evra kao podršku produkciji za drugu sezonu serije "Južni vetar – na granici".

Na konkurs je u aprilskom roku podneto 65 predloga projekata, ali samo 45 je usvojeno, zbog zahtevnih kriterijuma kvalifikacije, finansijske i produkcione konstrukcje, umetničkog standarda i internacionalnog potencijala, kao i doprinosa razvoju audiovizuelne industrije na evropskom nivou kroz postizanje vrhunskih rezultata i doprinosa evropskim ciljevima.

"Južni vetar" u produkciji ADS i "Režima" postala je prvi nagrađeni projekat čiji su glavni producenti iz Srbije, a manjinski producenti iz EU.

"Na prethodnom pozivu u ovoj programskoj dekadi (2021-2027) podržan je 31 projekat ukupno, a nijedan iz ovog regiona Evrope. Zato je ovaj rezultat toliko važan i apsolutno menja evropsku medijsku scenu i usmerava pažnju na potencijal Srbije za internacionalne projekte – TV serije", stoji u saopštenju produkcije.

U novoj sezoni se pored Miloša Bikovića, Miodraga Ranđelovića, Jovane Stojiljković, Aleksandra Berčeka, Mikija Manojlovića u glavnim ulogama pojavljuju i dve zvezde američkog kontinenta – Vilijam Boldvin i Erik Roberts.

Autor serije je Miloš Avramović, scenarista Petar Mihajlović. Serija je snimana više od 100 dana na lokacijama u Srbiji, Italiji, Hrvatskoj, i granici Finske i Rusije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading