DOKUMENTARNI FILM DANA „Dijanina deca“
Foto: Promo/Schutterstock
Dijanina deca

Promo RTS

 

 

22.19 RTS1

Dijanina deca

Dokumentarni film „Dijanina deca“ je priča o ženi koja je spasla više od 7.500 hiljada srpske dece iz ustaškog koncentracionog logora Jasenovac. Dijana Obekser Budisavljević, austrijanka udata za Srbina, organizovala je najveću akciju spasavanja dece tokom Drugog svetskog rata.

Ona je, sa grupom saradnika, iz  logora Jasenovac u Nezavisnoj državi Hrvatskoj, od sigurne smrti spasla na hiljade mališana. Pod pritiskom Nemaca, kojima nisu odgovarali hrvatski zločini nad srpskim stanovništvom, ustaše su nevoljno pristale da daju dozvolu da srpsku decu Dijana izvede iz logora Jasenovac.  U sistemu logora Jasenovac ubijeno je 19.433 srpske, jevrejske i romske dece. 

„O hrabrosti i upornosti Dijane Budisavljević u dokumentarnom filmu svedoče oni čije živote je Dijana spasla - deca logoraši iz Jasenovca. Osim što ih je izbavljenjem iz logora otrgla od sigurne smrti,  Dijana se trudila i da očuva njihov identitet i da decu posle rata vrati porodicama. U Dijaninoj kartoteci  popisano je više od 12. 000 mališana koja su tokom ratnog perioda prošla kroz Zagreb.“, podseća Slađana Zarić, autorka filma „Dijanina deca“ i dodaje:

 „Komunistička vlast je krajem maja 1945. godine  Dijani Budisavljević oduzela kartoteku i sve njene zasluge pripisala komunističkoj partiji. Oduzimanjem kartoteke Dijani je uskraćeno  ono za šta se tokom rata borila  – da svako dete vrati svojoj porodici. Pretpostavlja se da je oko 2.000 dece ostalo da živi u hrvatskim porodicama pod novim identitetom, ne znajući za svoje poreklo. „

Dijana Budisavljević umrla je zaboravljena. Tek sada pojedine ulice i trgovi u Srbiji i Austriji dobijaju njeno ime, kao znak zahvalnosti za ono što je učinila.

Nemac Oskar Šindler spasao je živote više od 1 000 poljskih Jevreja, Irena Sendler je akcijom iz varšavskog geta izvela oko 2 500 jevrejske dece, a Dijana Budisavljević je od sigurne smrti spasila više od 7 500 srpskih  mališana…

Slađana Zarić: „Dokumentarni film „Dijanina deca“ je priča o humanim ljudima u najtežim vremenima, to je priča zahvalnosti iz koje svako može da izvuče pouku – da ni u jednoj situaciji, ma koliko ona bila teška i loša, nema opravdanja za nečinjenje dobrih dela.“ 

Film je sniman je Hrvatskoj, BiH, Austriji i Srbiji. Sagovornici su bivši logoraši Jasenovca  i eminentni istoričari koji su se bavili periodom Drugog svetskog rata.  Takođe, korišćena je i bogata arhivska građa (video i foto dokumentacija), koja se odnosi na samu akciju spasavanja.

Svako „Dijanino dete“ pronađeno je u dostupnim dokumentima i kartotekama Dijane Budisavljević i na taj način je kroz veoma različitu sudbinu nekadašnjih malih logoraša ispričana ova zasigurno najveća humanitarna  akcija tokom Drugog svetskog rata.

Film je urađen u koprodukciji Radio-televizije Srbije i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.  Autorka filma: Slađana Zarić.

 

 

Zakopane tajne

Promo Pink

 

 

 

22.00 Pink

Treća sezona „Zakopanih tajni“

Nakon šokantnog završetka druge sezone - kada je Lala saznala za novu Balšinu preljubu sa Renatom i zatražila razvod, kada je Guja bio na korak do saznanja ko mu je otac, a Tadija saznao da mu je Viktor sin - treća i finalna sezona hit serije Žarka Jokanovića „Zakopane tajne“ donosi razrešenje brojnih porodičnih tajni i neraščišćenih odnosa junaka koji su ušli u srca gledalaca širom regiona. Nastavak uzbudljive i intrigantne priče o porodici Doder gledaoci u regionu pratiće svakog ponedeljka, srede, četvrtka i petka od 22 časa. Uloge: Milica Milša, Mira Banjac, Miloš Đurović, Jelica Sretenović.

Zavet

Foto: IMDB

 

 

00.00 Superstar

Zavet

Džeri Blek obećava majci ubijene devojčice da će pronaći ubicu njene ćerke. Pošto smatra da policija nije uhvatila pravog čoveka, on se seli u zabačenu oblast gde su se slični zločini događali, nadajući se da će naići na čoveka koji je počinio ta ubistva. Kao smernice mu služe crteži ubijene devojčice. Džerijev usamljnički život će ga usmeriti na druženje sa jednom ženom i njenom malom ćerkom... Uloge: Džek Nikolson, Benisio del Toro, Miki Rurk, Patriša Klarkson.

 
Dodela Laureus nagrada

Promo RTS

 

 

20.00 RTS 1

Dodela Laureus nagrada

Dodela Laureus nagrada za 2023. godinu održaće se u ponedeljak u Madridu u grandioznoj Palati Sibeles. RTS će direktno prenositi jubilarno 25. proglašenje najuspešnijih u osam kategorija. Među kandidatima za najprestižnije priznanje u sportu nalazi se srpski teniser Novak Đoković. Nominovani u konkurenciji muškaraca su još atletičari Armand Duplantis (skok motkom), Noa Lajls (sprinterske discipline), Lionel Mesi (fudbal), Erling Haland (fudbal) i Maks Verštapen (formula 1).  Najbolji teniser sveta do sada je četiri puta dobio Laureusovu nagradu: 2012, 2015, 2016. i 2019. godine. U prethodnoj sezoni osvojio je tri grend slem titulu u Australiji, na Rolan Garosu i US Openu, igrao je u finalu Vimbldona i bio je prvi na ATP listi. U 2021. i 2022. Laureus su osvajali Mesi i Verštapen, dok ostali kandidati sem Đokovića nikad nisu bili u toj poziciji.

U ženskoj konkurenciji nominovane su tri atletičarke: Feit Kipjegon (Kenija), Šerika Džekson (Jamajka), Šakari Ričardson (SAD), teniserka Iga Švjontek (Poljska), skijašica Mikaela Šifrin (SAD) i fudbalerka Aitana Bonmati (Španija).

Nagrada Laureus se dodeljuje od 2000. godine, rekorder je švajcarski

teniser Rodžer Federer

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading