ISPLIVALI DETALJI O HITLEROVIM POSLEDNJIM DANIMA I SAMOUBISTVU Ruska FSB objavila nove dokumente
Foto: EPA/EPA/ SEM VAN DER WAL

Služba je 2022. godine objavila materijale iz istražnog dosijea koji se čuvaju u arhivi njenog odeljenja za Novgorodsku oblast protiv Hitlerovog bivšeg ličnog pilota, zapovednikom SS grupe (Gruppenführer) i general-potpukovnika policije Hansa Baura. Zajedno sa dokumentima o samom Bauru, u dosijeu su sačuvani materijali sa podacima o drugim ljudima koji su se u aprilu, početkom maja 1945. nalazili u podzemnom bunkeru ispod kancelarije u Berlinu .

Svi Hitlerovi saradnici, koje je u maju 1945. uhapsila sovjetska vojna kontraobaveštajna služba Smerš (sovjetska kontraobaveštajna služba), odvedeni su u Moskvu , u zatvor SSSR-a . Među njima je bio i Hitlerov lični ađutant, SS-šturmbanfirer (ekvivalent majora) Oto Gunše.

U zatvoru, Gunše je smešten u istu ćeliju sa bivšim komandantom minobacačkog puka, pukovnikom Arturom Švarcom, koji je zarobljen januara 1943. godine. Gunše je ispričao svom cimeru o događajima koji su se odigrali u bunkeru u poslednjim danima Trećeg rajha.

Sada se objavljuju materijali koji sadrže Švarcove izjave date u maju 1945. tokom istrage. Švarc je reprodukovao ono što mu je Gunše rekao o tome šta se dešavalo u Hitlerovom bunkeru i o okolnostima Firerovog samoubistva.
Švarc je ispričao dnevnu rutinu u Firerovom bunkeru u poslednjim danima nacističkog režima: „Do 13 sati Hitler je spavao, zatim doručkovao i potom imao sastanke o situaciji na frontu".

„U 21:00-22:00 večera, zatim do ponoći Hitler se odmarao, u 2:00 ponovo su vođeni razgovori o situaciji na frontovima (obično samo u prisustvu generalštabnog oficira), koji su trajali do četiri ujutro. Onda je Hitler pio čaj i radio do sedam sati ujutru“, dodao je Švarc.

Prema memoarima Gunšea, koje je preneo Švarc, „Hitler se u poslednje vreme ponašao tako da bi se moglo pomisliti da mu je mentalna ravnoteža potpuno narušena, a uz vest da nije moguće probiti obruč oko Berlina, veliki uticaj na njega imala je vest o Himlerovim neovlašćenim pregovorima. Hitler je 28. aprila 1945. saznao da je rajhsfirer-SS Himler ponudio zapadnim savezničkim snagama predaju. Firer je ovo smatrao izdajom i naredio je da se Himler uhapsi.

"Hitler je rekao da ni u kom slučaju ne želi da bude zarobljen - ni živ ni mrtav, pa zato namerava da izvrši samoubistvo.", svedoči Švarc.

Gunše je rekao i zašto se, po njegovom mišljenju, Hitler oženio Evom Braun u poslednjem trenutku pre samoubistva.

"Prema ađutantu Gunšeu, Hitler se oženio samo zato što je imao nameru da izvrši samoubistvo. Inače se ne bi oženio, jer je, kao Firer imperije, na sebe gledao kao na mističnu osobu", svedoči Švarc.

Hitler i Braun su izvršili samoubistvo 30. aprila 1945. godine.

"Leševi su izneti kroz izlaz u slučaju nužde u dvorište, gde su stavljeni na vatru, poliveni benzinom i spaljeni. <...> Gunše je video lice Hitlerove žene. Nije video Hitlerovo lice, jer je bio prekriven velom, ali su mu noge visile sa nosila, a Gunše je nepogrešivo prepoznao Hitlerove čizme, čarape i pantalone“, primetio je Švarc.

Prema Gunšeu, Hitlerovo telo je izneo Firerov sobar Hajnc Linge, šef Firerovog Eskort odreda Franc Šedle i dvojica esesovaca, a tokom paljenja su bili prisutni i Hitlerov vozač Erih Кempka i Hans Baur.

Uoči bitke za Berlin u aprilu 1945. Smerš je dobio zadatak da pronađe i uhapsi Hitlera i druge vođe nacističke Nemačke.

Izjave očevidaca ukazuju da su Hitler i Eve Braun izvršili samoubistvo 30. aprila 1945. godine. 13. maja 1945. godine. Zaposleni u kontraobaveštajnom odeljenju Smersh 79. streljačkog korpusa u bašti Rajh-kancelarije otkrili su mesto sahrane ugljenisanih tela Hitlera i Eve Braun, čija je autentičnost naknadno potvrđena brojnim forenzičkim medicinskim pregledima.

​Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading