NE DOLAZI U OBZIR Španski premijer poslao jasnu poruku da nema ni reči o nezavisnosti Katalonije
TANJUG/SAVA RADOVANOVIC/ bs

- Nijedan ustav u svetu ne prihvata i ne dozvoljava odvajanje dela svoje zemlje. Nijedan. Ni onaj u Španiji - rekao je Sančez u Barseloni posle sastanka sa Aragonesom.

Aragones je, međutim, na odvojenoj konferenciji za novinare kazao da je održavanje referenduma jedini "izvodljiv put za rešavanje političkog sukoba u zemlji".

Naveo je da se Sančez suprotstavljao zakonu o amnestiji za katalonske separatiste pre nego što je u novembru na to pristao, u zamenu za presudnu podršku stranke Eskuera Republikana i druge separatističke partije Hunts za formiranje vlasti.

Rojters navodi da se Sančez protivi nezavisnosti Katalonije, ali da podržava dijalog sa katalonskim regionalnim vlastima kako bi se ublažile tenzije sa tim bogatim severoistočnim regionom, nakon neuspešne kandidature za nezavisnost 2017, koji su sudovi u Španiji zabranili.

- Španska vlada želi da razgovara o merama za jačanje katalonske samouprave i postizanju sporazuma koji promovišu ostanak Katalonije unutar Španije - kazao je španski premijer.

Španska i katalonska vlada održaće pregovarački sastanak u prvom kvartalu sledeće godine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading