ŽENA ĆE MU DOĆI GLAVE Supruga španskog premijera pod optužbama, Sančez se povukao, mora da razmisli
TANJUG/SAVA RADOVANOVIC/ bs

Španski premijer Pedro Sančez izjavio je da će se povući sa javnih dužnosti "na nekoliko dana", kako bi odlučio da li želi da nastavi da vodi vladu, nakon što je sud pokrenuo istragu o korupciji u biznisu u privatnim poslovima njegove supruge.

Sančez, koji je prošle godine obezbedio još jedan mandat svojoj Španskoj socijalističkoj radničkoj partiji (PSOE) kao lider manjinske koalicione vlade, rekao je da će svoju odluku objaviti u ponedeljak, 29. aprila, prenosi Rojters.

"Moram da zastanem i razmislim. U ovom trenutku moram da se zapitam: da li je sve to vredno toga? Iskreno, ne znam... da li da nastavim da vodim vladu ili da se odreknem ove časti", napisao je u objavi na društvenoj mreži Iks.

Kako je najavio španski premijer, otkazao je sve svoje obaveze na nekoliko dana kako bi razmislio i odlučio kojim putem da krene.

Iznenađujuće saopštenje usledilo je nakon što je španski sud ranije u sredu saopštio da pokreće preliminarnu istragu o optužbama za trgovinu uticajem i korupciji protiv Sančezove supruge Begone Gomez.

Sud koji istražuje Gomezovu nije dao više detalja pošto je slučaj zapečaćen i u ranoj fazi, samo je saopšteno da je istraga usledila nakon pritužbe grupe za borbu protiv korupcije "Čiste ruke", čiji lider ima veze sa krajnjom desnicom.

Ova organizacija optužila je Gomezovu da je primala usluge od avio-kompanije "Er Europa" i njene španske holding kompanije "Globalija" dok je bila direktor afričkog istraživačkog centra u madridskoj poslovnoj školi IE do 2022. godine, navodi se u dokumentu na sedam stranica koji je objavila radio-stanica Kadena ser.

IE je u saopštenju naveo da nikada nije dobio nikakvu finansijsku podršku od "Globalije" ili firmi povezanih s njom. "Globalija" nije odgovorila na zahtev Rojtersa za komentar u sredu.

Sančez je rekao da ozbiljnost napada na njega i njegovu suprugu zaslužuje odmeren odgovor. Rekao je da njegova supruga nije učinila ništa loše i da će sarađivati sa istragom i braniti njenu nevinost. Gomezova nije komentarisao.

Nekoliko članova Sančezovog kabineta viđeno je kako stižu u njegovu rezidenciju u sredu uveče.

Njegovi ministri su ga podržali, a Jolanda Dijaz, ministarka rada i liderka vladinog levičarskog koalicionog partnera Sumara, rekla je da Sančez ima njenu "punu podršku".

"Desničarska ofanziva ne može da prođe. Moramo da branimo demokratiju, progresivni blok i legitimitet koalicione vlade koja je toliko poboljšala živote ljudi", napisala je ona na društvenoj mreži Iks. 

Ako bi Sančez podneo ostavku, parlament bi mogao da izabere drugog premijera, ali s obzirom na njegovu rascepkanu prirodu, malo je verovatno da će iko pobediti, verovatnije će biti još jedni opšti izbori, rekao je profesor političkih nauka na Univerzitetu Karlos Treći u Madridu Luis Oriols. 

Abaskal, lider Voksa, rekao je u odgovoru na Sančezovo pismo da je španski premijer trebalo da se "davno stavi na klupu" zbog sporazuma o katalonskoj separatističkoj amnestiji.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading