MARKOVIĆ VRATIO PENZIJU Želi poslaničku platu
EPA

Prema podacima iz imovinskog kartona poslanička naknada po prestanku funkcije iznosila bi mu oko 1.950, a penzija oko 1.200 eura. Tako da se Marković odlučio da prima naknadu je jer za oko 750 eura veća od penzije.

Međutim, izvor “Vijesti” je kazao da je Marković u zahtevu naveo netačnu informaciju – da je korisnik prevremene penzije, a ne da je korisnik pune starosne penzije sa više od 40 godina radnog staža. Prema tumačenju izvora “Vijesti” razlika je u tome što bi Marković, da je korisnik prevremene penzije, imao pravo na poslaničku naknadu nakon prestanka te funcije, ako bi se odrekao te penzije, ali da nema pravo na poslaničku naknadu ako je korisnik staračke penzije bez obzira i ako zatraži obustavu njene isplate.

Marković je zahtev za penzionisanje predao Fondu PIO 7. decembra 2020. godine, tri dana nakon što mu je prestao mandat predsednika Vlade. Tada mu je izdato privremeno rešenje o priznanju starosne penzije sa 40 godina i pet meseci radnog staža.

Prema podatku iz imovinskog kartona penzija za decembar 2020. godine iznosila mu je 948 eura. Protekle dve i po godine on je istovremeno primao poslaničku platu i penziju.

Izmenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju iz 2008. godine, omogućeno je starosnim penzionerima da dopunski mogu da budu radno angažovani i da za taj rad primaju platu. On je tokom 2021. godine, prema imovinskom kartonu, primao i poslaničku platu koja je iznosila 1.901 euro mesečno, kao i penziju od 968 eura. Odnosno ukupno je u toj godini primo 22.820 eura na ime poslaničke plate i 11.622 eura penzije.

Marković je u 2022. godini primao platu poslanika koja je zavisno od meseci iznosila od 1.901 do 1.949 eura, odnosno ukupno 22.974 eura. U toj godini je nastavio da prima starosnu penziju koja je zbog usklađivanja porasla sa 948 na 1.093 eura, što je ukupno za tu godinu 12.291 euro.

Ukupno plate i penzije za tu godinu primio je 35.265 eura. Na pitanje “Vijesti” o zahtevu da prima poslaničku naknadu nakon prestanka funkcije, kao i o tome da li ima starosnu ili prevremenu penziju, Marković je odgovorio da je podneo zahtev za odobravanje naknade nakon prestanka funkcije i istovremeno zahtev Fondu PIO da mu obustave isplatu privremene penzije ako mu se odobri naknada.

“Dakle, čekam odluku Administrativnog odbora da li imam pravo na naknadu i pod kojim uslovima. Pošto nisam ispunio starosnu granicu za penzionisanje, penzija je privremena i konačno rešenje o stalnoj penziji se donosi nakon napunjenih 66 godina po Zakonu o radu ili 67 po Zakonu o državnim službenicima. U svakom slučaju, ne mogu primati penziju i naknadu. Podneo sam zahtev Fondu PIO da mi zamrznu privremenu penziju ako ostvarim pravo na naknadu. Valjda kao i svaki drugi građanin mogu da se obratim institucijama. Zakon je jednak za sve i ne razumem tu zabrinutost da li mogu ostvariti neko pravo mimo Zakona”, kazao je Marković.

Nedavno je u penziju otišao i dugogodišnji poslanik Predrag Bulatović, koji je kazao da zbog prijema starosne penzije nema pravo na poslaničku naknadu po prestanku funkcije već samo na otpremninu za odlazak u penziju od ukupno hiljadu i po eura.

O Markovićevom zahtevu, kao i o drugim, odlučivaće novi administrativni odbor Skupštine nakon što se formira.

Skupština: Penzionisani poslanici ne mogu primati naknade

Na pitanje “Vijesti” o tome da li Marković ima pravo da dobija poslaničku naknadu ako je otišao u starosnu penziju, iz Skupštine nisu direktno odgovorili. Naveli su da u novom sazivu nema 50 poslanika iz prethodnog saziva i da oni mogu ostvariti pravo na naknadu po prestanku funkcije ako nisu ostvarili pravo na penziju ili nisu izabrani i imenovani na druge javne funkcije.

“Sekretarijat Administrativnog odbora nema u posedu informacije ko je od poslanika 27. saziva Skupštine ostvario pravo na penziju ili je izabran ili imenovan na drugu funkciju. Navedene informacije imaćemo nakon isteka roka od 30 dana od prestanka njihove poslaničke funkcije, kada budu podneti zahtevi za ostvarivanje prava na naknadu po prestanku funkcije. Svi poslanici 27. saziva Skupštine Crne Gore koji su profesionalno obavljali funkciju, kojima nije potvrđen mandat u 28. sazivu Skupštine Crne Gore, i koji takođe nisu nakon poslaničkog mandata imenovani i izabrani na drugu funkciju, zaposleni ili koriste pravo na penziju, mogu u roku od 30 dana od prestanka poslaničkog mandata ostvariti pravo na naknadu po prestanku funkcije”, naveli su u odgovoru iz Skupštine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading