UŽAS ISPOD LOBANJE Zarazio se hranom: "Položila je jaja u mozak"
Foto: Shutterstock

Pacijent star 52 godine obratio se lekarima nakon što su se njegove glavobolje, koje su trajale četiri meseca, pojačale i postale otporne na lekove.

Tokom dijagnostičkog pregleda, otkrivene su brojne ciste na obema polutkama mozga i otok. Stručnjaci za infektivne bolesti utvrdili su da je uzrok upale svinjska pantljičara koja je unutar njegovog mozga položila jaja, iritirajući tkivo ispod lobanje. Smatra se da je infekcija nastala nakon konzumiranja nedovoljno pečene slanine, a pacijent je priznao da preferira mekšu slaninu.

Muškarac iz Orlanda rekao je lekarima da standardni lekovi više ne ublažavaju njegove migrene, koje su postale skoro nedeljne.

Naglasio je da nije nedavno putovao van zemlje niti jeo sirovu hranu. CT i MRI snimci otkrili su mnogobrojne ciste na obema stranama mozga. Dijagnoza je bila neurocisticerkoza, parazitska infekcija.

Ovo stanje opisuje situaciju kada larvalne ciste svinjske pantljičare, koje su zatvorene kese sa nezrelim fazama parazita, inficiraju različite delove tela, izazivajući upalu.

Lekari su zaključili da je parazit ušao u njegovo telo preko nedovoljno termički obrađene hrane, nakon čega je prešao iz creva u mozak kroz krvotok.

Simptomi variraju zavisno od broja i položaja cista u mozgu, uključujući konfuziju, nedostatak pažnje, probleme sa ravnotežom i hidrocefalus, odnosno nakupljanje tečnosti u mozgu.

Kod oko 80% pacijenata sa ovom infekcijom javljaju se napadi.

Pacijent je smešten na odeljenje intenzivne nege, gde mu je četiri puta dnevno davan kortikosteroid deksametazon za smanjenje moždanog otoka.

Tokom dve nedelje primao je albendazol i prazikvantel, lekove protiv crva, nakon čega su ciste nestale.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading