gradonačelnik nikšića
Foto: Alo/alo

“Mnogo se ovde maše sa antifašizmom, ali se ovaj dio priče ne problematizuje kada imamo činjenicu da se u simbolu države nalaze stihovi čoveka, koji je oličenje fašizma”, kaže Kovačević.

On dodaje da bi trebalo da se razmisli o promeni ovog dela teksta himne.

“Mislim da bi u nekom narednom periodu trebalo razmisliti o tome da se tekst himne promeni, on nije čak ni deo ustavnih promena već zakonskih, tako da to ne iziskuje nikakvu promenu Ustava, već zakona. 

Na pitanje da li bi u narednom periodu moglo doći do pokretanja priče o promeni dva poslednja stiha himne u Skupštini, Kovačević ističe da je najbitnije ne ponavljati greške prethodnika. 

“Oni, kada su u svojim rukama imali svupolitičku silu i moć su odlučili da nešto promene bez šireg društvenog i političkog konsenzusa. Ako se to bude radilo treba da postignemo jedan široki konsenzus, da budemo što inkluzivniji u tom procesu. Da što izmenimo na način da što manje građana bude nezadovoljno tom izmenom, već obrnuto, da svi budemo zadovoljni. Ovo rešenje bi bilo dugotrajno i ne bi izazivalo polemike i podele kao prethodno”, objasnio je Kovačević. 

Prema njegovim rečima niko ne zahteva da se himna Crne Gore promijeni, već deo teksta koji je pisao ratni zločinac Sekula Drljević

“Mislim da se možemo dogovoriti oko toga kako ti završni stihovi treba da izgledaju”, zaključio je Kovačević. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading