Kovačević: "Srpski jezik je većinski u Crnoj Gori, preko 10 miliona ljudi na svetu govori tim jezikom"
Borba.me

Školu koja se održava treći put, ove godine će pohađati 38 polaznika iz 13 zemalja sveta, organizuje Matica srpska – Društvo članova u Crnoj Gori uz podršku Opštine Nikšić, Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Republike Srbije, i drugim organizacijama i pojedincima.

Istakao je da je Nikšić grad koji je jedno od izvorišta srpskog jezika i jedan od njegovih najtvrđih bedema.

„Opština Nikšić je u srpskom jezičkom prostoru teritorijalno najveća opština, tako da imate privilegiju da u njoj budete, a na prostoru opštine Nikšić, u Ozrinćima se rodila i majka reformatora srpskog jezika, Vuka Karadžića, a u Petnjici kod Šavnika, njegov otac Stefan. Vuk je upravo dijalekt sa ovog protora uzeo kao osnovu svoje reforme koju danas praktično svi primjenuju na srpskom jezičkom prostoru“, kazao je Kovačević.

Izvršeno nasilje nad imenom srpskog jezika

Predsednica Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori, Jelica Stojanović, kazala je da srpski jezik ima dugu usmenu i hiljadugodišnju pisanu istoriju i kulturu.

„Srpskim jezikom je pisana bogata i velika književnost. Srpski jezik je kroz svu istoriju, na svim prostorima koji su ušli u sastav Crne Gore, u Crnoj Gori bio prisutan kao jedini jezik, ako govorimo o slovenskim jezicima, i uvijek se zvao srpskim imenom. Dakle, zato učimo srpski jezik u Crnoj Gori, da bi naši polaznici znali da u Crnoj Gori se nikada nije govorio ni jedan jezik osim srpski, osim poslednje deceniju i po kada je napravljeno nasilje nad imenom spskog jezika“, kazala je Stojanović.

Predstavnica Ambasade Republike Srbije u Crnoj Gori Jelisaveta Čelanović kazala je da bi se jedan jezik naučio mora se taj jezik živeti, shvatiti njegov duh, a da je upravo to ono što Matica srpska u Nikšiću nudi polaznicima.

„Nikšić i ove godine otvara vrata ljudima različitih uzrasta, nacija, kultura, vjera i jezika, koje povezuje ista namjera – upoznavanje sa srpskim jezikom i kulturom. U ove dane Nikšić postaje svijet u malom“, poručila je predstavnica Udruženja „Prijatelji Nikšića“, Ana Janjušević Oliveri.

Letnja škola srpskog jezika trajaće tri sedmice.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading