gradonačelnik nikšića
Foto: Printscreen/Facebook printscreen

Kovačević je ovom prilikom kazao da su se okupili danas da odaju počast značajnom prazniku naše države. 13. julu, koji se odnosi na dva bitna datuma u našoj istoriji.

„Prvi je 13. jul 1878. godine kada je Crna Gora stekla međunarodno priznanje i nakon Veljeg rata i srpskog ustanka u Hercegovini i teritorijalno proširenje na Nikšić, koji je tada postao deo knjaževine Crne Gore. Svi znamo koliko je tadašnji knjaz Crne Gore, a docnije kralj imao naklonosti prema Nikšiću kao gradu i njegovom razvoju i napretku tako da smo se danas odlučili da venac položimo upravo na spomenik karalju Nikoli. Drugi datum koji je važan u našoj istoriji jeste 13. jul 1941. godine i opštenarodni ustanak protiv fašističkog okupatora i njegovih saradnika“, naveo je predsednik Opštine Nikšić.

Kovačević je podsetio da je dan pre opštenarodnog ustanka, odnosno 12. jula 1941. godine na Cetinju održana Petrovdanska skupština koja je, kako je istatako, u suštini „proklamovala sve one vrednosti i principe“ koji se danas koriste kao argumentacija protiv njega lično i protiv njegovih istomišljenika.

“ I ako pogledamo tadašnji okupatorski Glas Crnogorca i ono što se u njemu objavljivalo videćemo ko u današnjoj Crnoj Gori liči na okupatore i fašiste, a ko liči na one koji su im se tada suprostavili. Ja se svakako prepoznajem u ovima drugima koje sam pomenuo, a deklaracija koju je Petrovdanski sabor donio jasno pokazuje protiv čega je narod u Crnoj Gori 13. jula ustao i evo ja pozivam javnost da stekne uvid u tu deklaraciju i vidi kako je ona glasila i protiv čega je narod tada ustao i da svi oni koji slave 13. jul 1941. u odnosu na to sagledaju ko je danas baštinik tekovina fašističke okupacije a ko slobodarskih ljudi koji su digli ustanak. Dakle, 12. jula na Cetinju se čulo „E viva Montenegro“, a 13. jula su ustanici poručili „živela Crna Gora i živjela Jugoslavija“ koju su okupatori htjeli da unište“, istakao je Kovačević.

Kovačević je rekao da u svijetlu Trinaestojulskog ustanka vrijedno pomenuti i lični čin hrabrosti princa Mihaila Petrovića, unuka kralja Nikole.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading